Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Po policajnej razii prerušilo Mexiko diplomatické vzťahy s Ekvádorom

Ekvádorskí policajti počas razie na mexickom veľvyslanectve v Quite v piatok 5. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Mexiko na svojej ambasáde poskytlo útočisko bývalému ekvádorskému viceprezidentovi Jorgemu Glasovi.

Mexico City 6. apríl (TASR) - Mexiko oznámilo, že po piatkovej razii polície na veľvyslanectve v Quite prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom. Mexiko na svojej ambasáde poskytlo útočisko bývalému ekvádorskému viceprezidentovi Jorgemu Glasovi. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

Komunikačné oddelenie ekvádorského prezidenta vo vyhlásení uviedlo, že bývalý viceprezident bol "ekvádorským súdnym systémom odsúdený do väzenia, dnes večer (v piatok) bol zatknutý a umiestnený (do väzenia) na príkaz kompetentných orgánov".

"Ide o flagrantné porušenie medzinárodného práva a suverenity Mexika. Polícia Ekvádoru násilne vstúpila na naše veľvyslanectvo a zadržala bývalého viceprezidenta tejto krajiny, ktorý bol utečencom a vybavoval si azyl kvôli prenasledovaniu a obťažovaniu, ktorému čelil," napísal mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador na sociálnych sieťach.

Ministerka zahraničných vecí Alicia Barcena neskôr na sociálnej sieti X napísala, že Mexiko sa rozhodlo "o okamžitom prerušení diplomatických vzťahov s Ekvádorom".

Udelenie azylu vláda ekvádorského prezidenta Daniela Nobou označila za "nezákonný čin", pretože Glas bol odsúdený za korupciu a bol naňho vydaný zatykač. Mexiko uviedlo, že udelilo politický azyl "po dôkladnej analýze" situácie.

Glas pôsobil v rokoch 2013 až 2017 ako viceprezident ľavicového Rafaela Correu. V novembri si odpykal väzenský trest za korupciu v rozsiahlom škandále s brazílskym stavebným gigantom Odebrecht. Súdy ho tiež odsúdili za spreneveru verejných financií na obnovu po ničivom zemetrasení v roku 2015.

V piatok sa Mexiko sťažovalo na "obťažovanie" svojho diplomatického zastúpenia v dôsledku zvýšenej prítomnosti polície v okolí svojho veľvyslanectva v Quite. Ekvádor vo štvrtok vyhlásil mexickú veľvyslankyňu Raquel Serur Smekeovú za personu non grata a vyzvala ju, aby krajinu čo najskôr opustila.