Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po potopení trajektu pri Indonézii je stále nezvestných 11 pasažierov

Na archívnej snímke z 29. mája 2022, ktorú zverejnila Národná pátracia a záchranná agentúra (BASARNAS), preživší sa vezú na člne indonézskeho námorníctva po vytiahnutí z vody počas záchrannej operácie po potopení trajektu v Makasarskom prielive v Indonézii. Foto: TASR/AP

Trajekt sa potopil ešte vo štvrtok v Makasarskom prielive, ktorý rozdeľuje ostrovy Borneo a Sulawesi, po tom, ako mu došlo palivo.

Jakarta 30. mája (TASR) - Tridsaťjeden ľudí sa podarilo zachrániť a 11 ďalších je naďalej nezvestných po nehode trajektu, ktorý sa v dôsledku nepriaznivého počasia potopil pri pobreží Indonézie, uviedli v pondelok tamojší predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

Množstvo preživších dopravili na breh miestne plavidlá a rybári. Miestni predstavitelia uviedli, že sú v dobrom zdravotnom stave. Trajekt sa potopil ešte vo štvrtok v Makasarskom prielive, ktorý rozdeľuje ostrovy Borneo a Sulawesi, po tom, ako mu došlo palivo. Indonézske úrady sa však o incidente dozvedeli až v sobotu.

Záchranné zložky pri pátraní po nezvestných nasadili vrtuľník a rozšírili oblasť pátrania na 20 námorných míľ v okolí miesta potopenia trajektu, informovali miestne úrady.
Na archívnej snímke z 29. mája 2022, ktorú zverejnila Národná pátracia a záchranná agentúra (BASARNAS), preživší sa vezú na člne indonézskeho námorníctva po vytiahnutí z vody počas záchrannej operácie po potopení trajektu v Makasarskom prielive v Indonézii.
Foto: TASR/AP

Plavidlo podľa nich nemalo povolenie na prepravovanie pasažierov a kapitána i majiteľa trajektu vypočúvala polícia.

Žiadny oficiálny zoznam pasažierov sa nezachoval, čo je bežné v krajine, kde posádky niekedy predávajú nelegálne lístky nad rámec oficiálnej kapacity lode. Úrady sa však domnievajú, že na palube bolo v čase potopenia trajektu 42 ľudí.

Námorné nehody sú v Indonézii, ktorú tvorí približne 17.000 ostrovov, bežné v dôsledku častého zanedbávania bezpečnostných štandardov, pripomína AFP.