Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Po požití pančovaného ginu zomrelo v Ugande najmenej 17 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obete vypili miestny gin nazvaný City 5, ktorý obsahoval metanol.



Kampala 26. augusta (TASR) - Najmenej 17 ľudí prišlo o život po požití pančovaného alkoholu, ktorý si zakúpili v stánku na severe Ugandy. Niekoľko ďalších osôb je hospitalizovaných. Oznámili to v piatok miestne úrady, informuje agentúra AFP.

K incidentu došlo v meste Arua, pričom obete vypili miestny gin nazvaný City 5, ktorý obsahoval metanol, a teda jedovatú formu alkoholu, ktorá nie je určená na konzumáciu a používa sa napríklad ako súčasť nemrznúcich zmesí.

AFP to povedal šéf ugandského úradu zameraného na ochranu spotrebiteľa a kontrolu kvality produktov (UNBS).

"Odhalilo sa, že vzorka, ktorú odobrala ugandská polícia z predmetného stánku, v ktorom sa tieto produkty predávali, bola pančovaná nadmerným množstvom metanolu," povedal šéf UNBS David Livingstone Ebiru. "Je pravdepodobné, že páchatelia úmyselne a nezákonne použili metanol ako lacnejšiu alternatívu k etanolu, ktorý sa bežne používa pri výrobe alkoholických nápojov, aby tak zvýšili účinnosť ginu City 5," dodal.

Polícia podľa jeho slov zatkla v súvislosti s prípadom štyri podozrivé osoby vrátane výrobcu predmetného ginu. Zatvorila tiež zmienený stánok, ako aj závod, v ktorom sa tento alkohol vyrábal.

Na otravu pančovaným alkoholom, vyrábaným v pouličných liehovaroch, zomiera v Ugande každoročne mnoho ľudí, takéto úmrtia sa však zvyčajne úradom ani nehlásia.