Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po prestrelke zahynuli v Kosove dvaja miestni politici

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia na mieste zaistila dve strelné zbrane. Kosovský premiér Albin Kurti vyzval vyšetrovateľov, aby prípad rýchlo objasnili.

Priština 9. septembra (TASR) – V stredu večer zahynuli pri prestrelke v kosovskom meste Peć (albánsky Peja) dvaja vrcholní predstavitelia Demokratickej strany Kosova a tretia osoba utrpela zranenia. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Prvé správy podľa portálu Euronews Albania hovorili o útoku v štýle popravy. Kosovský denník Gazeta Express vo štvrtok spresnil, že strieľať sa malo po vyhrotenej hádke.

„Okolo 20.20 h bolo polícii oznámené, že v blízkosti ekonomickej školy došlo k výstrelom. Po obdržaní informácií polícia vyrazila na miesto činu. Tri osoby utrpeli pri streľbe zranenia. Boli prevezení do nemocnice, kde následne dvaja z nich podľahli zraneniam," uviedol miestny policajný hovorca Driton Rugova, ktorého citoval denník Gazeta Express.

Pri incidente zahynuli Astrit Ademaj, ktorý kandidoval na primátora mesta Peć, a Blerand Kadriaj, ktorý bol bývalým kandidátom na primátora mesta Dečani (albánsky Decan). Pri prestrelke bol zranený Ademajov brat.

Pozadie incidentu nie je známe. Polícia na mieste zaistila dve strelné zbrane. Kosovský premiér Albin Kurti vyzval vyšetrovateľov, aby prípad rýchlo objasnili.

„Všetci sme z tejto tragickej udalosti šokovaní," povedal Kurti, ktorého citovali miestne médiá.

V októbri budú v Kosove komunálne voľby. Občania budú mať možnosť zvoliť si svojich zástupcov na ďalšie štyri roky. Pôjde už o piate voľby starostov miest či obcí a o siedme voľby poslancov obecných zastupiteľstiev od roku 2000. Srbsko naďalej odmieta uznať nezávislosť svojej bývalej provincie a Kosovo ako nezávislý štát doteraz neuznalo ani päť členských krajín EÚ – Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.