Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

REKORDNE SILNÉ DAŽDE: Na juhu Číny evakuovali státisíce ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Úrady provincie Kuang-tung v pondelok uviedli, že evakuovaných bolo viac ako 200.000 ľudí a doterajšie škody sa odhadujú na 1,7 miliardy jüanov (240 miliónov eur).

Peking 21. júna (TASR) - Najintenzívnejšie dažde za posledné desaťročia vyvolali na juhu Číny záplavy a zosuvy pôdy, ktoré si vynútili evakuáciu státisícov ľudí, informovali v utorok štátne médiá, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Prívalové dažde v posledných dňoch nebezpečne rozvodnili vodné toky v nízko položenom povodí Perlovej rieky, čím ohrozili výrobné, prepravné a logistické prevádzky v čase, keď sú dodávateľské reťazce už aj tak pod tlakom kvôli prísnym kontrolám súvisiacim s so šírením choroby COVID-19 v Číne.

Podľa čínskeho Národného meteorologického centra dosiahol priemerný úhrn zrážok v provinciách Kuang-tung, Fu-ťien a Kuang-si od začiatku mája do polovice júna 621 milimetrov, čo je najviac od roku 1961.

Úrady provincie Kuang-tung v pondelok uviedli, že evakuovaných bolo viac ako 200.000 ľudí a doterajšie škody sa odhadujú na 1,7 miliardy jüanov (240 miliónov eur). Celkovo dažde a záplavy postihli takmer 480.000 ľudí.

Mesto Šao-kuan v provincii Kuang-tung vydalo v utorok ráno najvyšší - červený - stupeň povodňovej pohotovosti. Stalo sa tak po tom, čo viaceré vidiecke okresy a veľké mesto Fo-šan v posledných dňoch zvýšili svoje varovania pred povodňami.

Meteorologická služba v pondelok informovala, že v provincii Kuang-si je povodňová situácia kritická na 28 riekach, pričom dažde pokračovali aj v utorok.

Aj provincia Ťiang-si vydala v pondelok červenú výstrahu pred povodňami.