Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Po ruskom útoku v Charkove hlásia sedem mŕtvych

Na archívnej snímke z 27. marca 2022 ukrajinský špeciálny policajt kráča vedľa zničenej budovy počas nočného zákazu vychádzania v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Gubernátor susednej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzitým vyzval jej obyvateľov, aby odišli z oblasti vzhľadom na hrozbu vojenskej eskalácie.

Kyjev 4. apríla (TASR) – Sedem ľudí zomrelo a 34 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v nedeľu zasiahli obytnú štvrť v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov. Oznámila to miestna prokuratúra, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

Pri ruskom ostreľovaní bolo podľa správy večer poškodených desať domov a trolejbusové depo. Medzi zranenými boli aj tri deti, uviedla prokuratúra Charkovskej oblasti.

Gubernátor susednej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzitým vyzval jej obyvateľov, aby odišli z oblasti vzhľadom na hrozbu vojenskej eskalácie. Kyrylenko predtým povedal, že ostreľovanie pokračovalo počas celého dňa i noci, pričom situáciu v oblasti označil za "nepokojnú", informovala stanica Sky News.

Ukrajinská armáda uviedla, že podľa jej predpokladov Rusko stiahlo svoje sily z oblastí Kyjeva a Černihiva na severe Ukrajiny, aby ich presunulo do Donbasu a spustilo tam nový útok s cieľom obsadiť celú Doneckú a Luhanskú oblasť.

Starosta Černihiva Vladyslav Atrošenko v nedeľu podľa stanice BBC povedal, že ruské útoky zničili najmenej 70 percent tohto mesta. "Následky" týchto útokov sú podľa neho závažné a podobajú sa na situáciu v ďalších zdevastovaných ukrajinských mestách ako Buča a Mariupol.

Černihiv opätovne ovládli ukrajinské ozbrojené sily, tamojší predstavitelia sa však obávajú ďalších útokov. "Skutočnosť, že odišli, neznamená, že sa zajtra nevrátia," povedal Atrošenko o ruských jednotkách.

Ľudskoprávna skupina Human Rights Watch predtým vydala stanovisko, podľa ktorého zistila "viacero prípadov, keď sa ruské vojenské sily dopustili porušenia vojnového práva v Černihive, ako aj ďalších mestách ako Charkov a Kyjev".