Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Po siedmich mesiacoch opäť premávajú vlaky medzi Iziumom a Charkovom

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

V počiatočných fázach vojny bol Izium terčom intenzívneho ruského ostreľovania.

Kyjev 11. októbra (TASR) - Na východe Ukrajiny obnovili prevádzku na železničnej trati medzi mestom Izium, ktoré nedávno dobyli ukrajinské jednotky, a Charkovom - druhým najväčším mestom Ukrajiny. Vlaky na tejto trati nepremávali sedem mesiacov - od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, napísala agentúra AFP.

"Vlaky budú jazdiť dvakrát denne, každý deň," povedal Andrij Gadiackyj, ktorý je správcom tohto úseku trate. K obnoveniu jej prevádzky došlo v pondelok, keď Ukrajina zažila masívnu vlnu raketových útokov zo strany ruskej armády.

Keďže na pohon elektrických lokomotív, ktoré kedysi odsluhovali trate na východe Ukrajiny, nie je k dispozícii elektrina a ruské raketové útoky stále pravidelne zasahujú zoraďovacie stanice v Charkove, na trať Izium-Charkov bol nasadený dieselový vlak - kedysi prepravoval cestujúcich medzi hlavným mestom Kyjev a tamojším medzinárodným letiskom Boryspiľ.

V počiatočných fázach vojny bol Izium terčom intenzívneho ruského ostreľovania. Ruská armáda ho obsadila začiatkom apríla a ovládala ho až do septembra, keď bolo oslobodené ukrajinskými jednotkami.

Po ústupe ruských inváznych síl a objavení ďalšieho masového pohrebiska a mŕtvol obetí mučenia sa aj Izium stal synonymom pre údajné zverstvá spáchané počas ruskej okupácie, dodala AFP.

AFP uviedla, že jednou z prvých cestujúcich na opätovne otvorenej železničnej trati bola 65-ročná bývalá učiteľka, ktorá sa do Iziumu vrátila z Charkova, aby zistila, čo je s jej domom. Uviedla, že jej z domu "zobrali všetko, čo sa dalo... matrace, posteľnú bielizeň".