Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vietnam po pol roku potvrdil prvý prípad koronavírusu v Hanoji

Žena s ochranným rúškom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu si prezerá svoj telefón na ulici v Hanoji, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Správa o šírení nákazy prichádza v zložitom období.

Hanoj 29. januára (TASR) - Vietnamské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo v piatok prvý prípad koronavírusu v hlavnom meste Hanoj za šesť mesiacov. Stalo sa tak deň po tom, čo krajina zaznamenala najväčší 24-hodinový nárast počtu prípadov tejto infekcie od začiatku pandémie. Píše o tom agentúra DPA.

Vietnam registruje 100 nových prípadov vrátane 84 v provincii Hai Duong, 13 na medzinárodnom letisku na ostrove Van Don a po jednom prípade v Hanoji a v provinciách Hai Phong a Bac Ninh.

Prípady v Hai Duongu sa objavili v továrni, ktorá zamestnáva tisíce ľudí. Okolie fabriky bolo uzavreté a na COVID-19 testujú v tejto súvislosti 3000 ľudí.

V stredu vietnamské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že jedna žena, ktorá nedávno pracovala v provincii Hai Duong, mala po príchode z Japonska pozitívny test na nákazlivejší britský variant vírusu.  

Podpredseda vlády Vu Duc Dam, ktorý má vo Vietname na starosti boj s koronavírusom, sa vo štvrtok vo vietnamskej televízii VTV vyjadril, že jeho krajina by sa mala pripraviť na najhorší scenár, ktorý predpovedá až 30.000 prípadov nákazy.

Správa prichádza v zložitom období. Vietnam si v súčasnosti na 13. zjazde komunistickej strany vyberá nových straníckych vodcov a stanovuje politiku na nasledujúcich päť rokov. Je to tiež obdobie len niekoľko týždňov pred lunárnym Novým rokom, keď Vietnamci cestujú po celej krajine na rodinné stretnutia.  

K dnešnému dňu zaznamenal Vietnam iba 1651 prípadov a 35 úmrtí.