Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po smrti migranta oblasť Apúlia zakázala práce v najväčšej páľave

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Mahesh Kumar A.

Nariadenie nadobudlo platnosť okamžite s účinnosťou do 31. augusta. Má sa pritom uplatňovať v závislosti od miery rizika pre človeka pracujúceho fyzicky pri vysokej vonkajšej teplote.

Rím 26. júna (TASR) - Juhotalianska oblasť Apúlia v sobotu vydala zákaz poľnohospodárskych prác v najteplejších hodinách dňa. Stalo sa tak v reakcii na smrť 27-ročného pracovného migranta z Mali, ktorý skolaboval po štyroch hodinách práce práce na poli, kde bol vystavený slnečnému žiareniu a vysokým teplotám.

Ako informovala agentúra ANSA, najvyšší predstaviteľ regiónu Apúlia, Michele Emiliano, vydal v sobotu regionálne nariadenie, ktoré zakazuje "prácu v podmienkach dlhodobého vystavenia slnku od 12.30 h do 16.00 h".

Nariadenie nadobudlo platnosť okamžite s účinnosťou do 31. augusta. Má sa pritom uplatňovať v závislosti od miery rizika pre človeka pracujúceho fyzicky pri vysokej vonkajšej teplote.

Taliansko zažíva vlnu horúčav, pričom sa očakáva, že teploty v niektorých južných oblastiach stúpnu ešte vyššie - na 44 - 45 stupňov Celzia.

Agentúra AFP pripomenula, že na poliach v Taliansku pracujú tisíce nelegálnych dočasných poľnohospodárskych robotníkov z Afriky a východnej Európy. Za prácu pri zbere ovocia a zeleniny dostávajú nízke mzdy a žijú v hygienicky nevhodných podmienkach, často v provizórnych táboroch.

Mnohí pracujú bez zmlúv v rámci nelegálneho, ale zabehnutého a tolerovaného systému známeho ako "caporalato" - pracujú dlhé hodiny za mzdy hlboko pod celoštátnym minimom. Časť mzdy ešte odovzdávajú svojím sprostredkovateľom.

Podľa talianskych médií 27-ročný robotník z Mali dostával za svoju prácu šesť eur na hodinu.

Primátor mesta Brindisi Riccardo Rossi informoval, že úrady začali vyšetrovať okolnosti smrti Camaru Fantamadiho z Mali.

V sobotnom rozhovore pre RaiNews24 Rossi uviedol, že na príslušnej farme chýbali základné náležitosti na poskytnutie predlekárskej pomoci.

"Toto bola neľudská smrť," uviedol Rossi, ktorý už v piatok vydal zákaz práce na poliach v okolí Brindisi v čase najväčšej páľavy.

"Práca nikdy nemôže byť vykorisťovaním, musí rešpektovať dôstojnosť ľudí a zaručovať zdravie a bezpečnosť," zdôraznil Rossi podľa spravodajského webu lagazzettadelmezzogiorno.it.