Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Po správach o využití belgických zbraní si Rusi predvolali veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva zároveň vyzvala Belgicko, aby nezatváralo oči pred kopiacimi sa dôkazmi, že Kyjev podporuje ozbrojené skupiny, ktoré v Rusku útočia na civilistov a civilnú infraštruktúru.

Moskva 6. júna (TASR) - Rusko si predvolalo v utorok belgického veľvyslanca, aby mu prednieslo protest voči údajnému používaniu belgických zbraní pri vpádoch z Ukrajiny na ruské územie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že belgickému veľvyslancovi zaslalo "dôrazný protest po odhaleniach o použití zbraní vyrobených v Belgicku" pri útokoch v ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou.

"Rusko opakovane varovalo pred nebezpečenstvom zásobovania ukrajinských ozbrojených síl západnými zbraňami a vybavením, ktoré sa môže nekontrolovateľne šíriť," uviedol ruský rezort diplomacie.

Moskva zároveň vyzvala Belgicko, aby nezatváralo oči pred kopiacimi sa dôkazmi, že Kyjev podporuje ozbrojené skupiny, ktoré v Rusku útočia na civilistov a civilnú infraštruktúru.

Cezhraničné vpády do Ruska, ku ktorým sa prihlásili ozbrojené skupiny označujúce sa za Rusov bojujúcich po boku ukrajinskej armády, viedli k násilným zrážkam v Belgorodskej oblasti.

Vpády boli sprevádzané ostreľovaním ruských pohraničných miest a obcí, ktoré si vyžiadalo niekoľko obetí na životoch medzi civilistami i desiatky zranených.

Denník The Washington Post cez víkend zverejnil rozsiahlu správu o tom, že zbrane a taktické vozidlá z niektorých členských štátov NATO vrátane Spojených štátov, Česka, Poľska a Belgicka sa objavili v Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou.

Belgicko v pondelok oznámilo, že začalo vyšetrovať, či zbrane, ktoré poslalo Kyjevu na obranu vlastného územia, skutočne slúžia na obranné účely, alebo či sú využívané na boj za hranicami Ukrajiny. Belgická vláda tiež uviedla, že požiada Kyjev o objasnenie správ médií.

Belgicko podobne ako iné európske krajiny a Spojené štáty poslalo Ukrajine zbrane pod podmienkou, že ich nepoužije pri útokoch na ruské územie. Spravili tak z obáv pred eskaláciou konfliktu.

"Pravidlo je prísne, je jasné: Naše zbrane dodávané Ukrajine sú len na obranné účely," uviedol belgický premiér Alexander De Croo.

Ukrajina podprela, že organizuje útoky na ruské územie, pripomína AFP.