Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

STREĽBA NA VIRGÍNSKEJ UNIVERZITE: Hlásia 3 obete,útočník je na úteku

Autobus parkuje za policajnou páskou počas streľby v areáli Virgínskej univerzity (UVA) v Charlottesville v Spojených štátoch v pondelok 14. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Univerzitná polícia identifikovala ako podozrivého študenta Darnella Jonesa a uviedla, že do pátrania po ňom sa zapojilo viacero zložiek.

Richmond 14. novembra (TASR) - Troch mŕtvych a dvoch zranených si vyžiadala v noci na pondelok streľba v areáli Virgínskej univerzity (UVA) v Spojených štátoch. Na sociálnych sieťach to oznámila univerzitná polícia s tým, že útočník je stále na slobode "ozbrojený a nebezpečný". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Univerzitná polícia identifikovala ako podozrivého študenta Darnella Jonesa a uviedla, že do pátrania po ňom sa zapojilo viacero zložiek. Podľa nich má Jones oblečenú "purpurovočervenú bundu, modré džínsy a červené topánky". Môže tiež šoférovať čierne SUV.

Na snímke Christopher Darnell Jones, ktorý je podozrivý zo zastrelenia troch ľudí v areáli Virgínskej univerzity (UVA) v Spojených štátoch.
Foto: TASR/AP


Vedenie univerzity zaslalo študentom mail, v ktorom ich žiada, aby nevychádzali von a dodržiavali nariadenia o zotrvaní v úkryte, keďže situácia nie je doriešená.

Streľba na Virgínskej univerzite je najnovším incidentom v rámci vlny násilia páchaného so zbraňami na amerických školách. Podnietilo to vznik debaty o prísnejších obmedzeniach v súvislosti s držbou a prístupom ku zbraniam v Spojených štátov. Právo mať pri sebe zbraň garantuje americkým občanom druhý dodatok ústavy USA.




TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu streľby na školách v USA od roku 2018.




2018

23. januára - Pätnásťročný chlapec, ktorý spustil streľbu na strednej škole v západnej, vidieckej časti štátu Kentucky, zabil dvoch spolužiakov a ďalších 14 zranil.

14. februára - Dvadsaťročný Nikolas Cruz bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu Floridy. Jeho čin si vyžiadal 17 mŕtvych a 16 zranených.

8. marca - Sedemnásťročná študentka zahynula a jedna osoba utrpela zranenia pri streľbe na strednej škole v meste Birmingham v štáte Alabama.

20. marca - Dve obete a dvoch zranených si vyžiadala streľba, ktorú spustil študent na strednej škole v meste Great Mills v štáte Maryland. Strelec zahynul na mieste incidentu, po troch dňoch zomrela aj jeho obeť, tínedžerka Jaelynn Willeyová, s ktorou mal predtým vzťah.

18. mája - Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.


2019

26. februára - Najmenej dve obete na životoch a štyroch zranených si vyžiadala streľba na univerzite v štáte Severná Karolína. Polícia údajného páchateľa zadržala.

30. apríla - Najmenej dve obete na životoch a štyroch zranených si vyžiadala streľba na univerzite v Charlotte v štáte Severná Karolína.

7. mája - Dvaja študenti spustili streľbu na škole na predmestí Denveru v štáte Colorado. Vyžiadala si život jedného tínedžera, ôsmi ďalší utrpeli zranenia.

14. novembra - Počet obetí na životoch v dôsledku streľby na škole v kalifornskom meste Santa Clarita stúpol na dve, ďalšie štyri osoby vrátane útočníka boli zranené. Miestom streľby bola stredná škola v štvrti Saugus mesta Santa Clarita na severozápadnom okraji aglomerácie Los Angeles.


2020

14. januára - Život jedného študenta si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v areáli strednej školy v meste Bellaire v štáte Texas. Podľa polície bol postrelený študent prevezený do nemocnice, kde svojim zraneniam podľahol.


2021

12. apríla - Život jedného človeka si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo na strednej škole v meste Knoxville v štáte Tennessee. Zranenie utrpel aj jeden policajt.

30. novembra - Pätnásťročný študent zastrelil štyroch ľudí a ďalších šiestich zranil pri útoku na strednej škole v obci Oxford Township približne 50 kilometrov severne od Detroitu v štáte Michigan.


2022

8. marca - Jeden tínedžer prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia v dôsledku streľby pred strednou školou v štáte Iowa. K streľbe došlo pred školou East High School v centre Des Moines, metropoly štátu Iowa.

24. mája - Pri streľbe na základnej škole v meste Uvalde v štáte Texas prišlo o život 19 detí a dvaja učitelia. Podľa guvernéra Texasu Grega Abbotta zomrel aj samotný 18-ročný strelec.

24. októbra - Ozbrojený muž, ktorý vnikol do priestorov strednej školy v meste St. Louis v štáte Missouri, zabil jednu ženu a dospievajúce dievča, ďalších šesť osôb zranil. Útočníka pri prestrelke zastrelila polícia.