Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Po úteku narkobaróna uniesli v Ekvádore štyroch policajtov

Na snímke helikoptéra lieta nad väznicou El Inca 8. januára 2024 v ekvádorskom meste Quito. Foto: TASR/AP

Po úteku Macíasa Villamara v nedeľu vypukli väzenské nepokoje v šiestich z 24 ekvádorských provincií. Väzni tam dozorcov zadržiavajú ako rukojemníkov uviedla správa väzníc SNAI.

Quito 9. januára (TASR) - Najmenej štyroch policajtov v pondelok v Ekvádore uniesli počas výnimočného stavu, ktorý prezident Daniel Noboa vyhlásil po úteku narkobaróna Josého Adolfa Macíasa Villamara z väzenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Polícia na sociálnej sieti X oznámila, že troch jej príslušníkov uniesli v meste Machala na juhozápadnom pobreží krajiny a štvrtého v hlavnom meste Quito.


Noboa výnimočný stav vyhlásil na 60 dní na celom území krajiny vrátane väzenských zariadení. Zahŕňa zákaz vychádzania medzi 23.00 h a 5.00 h a tiež zásah polície vo väzniciach, kde bola zadržaná väzenská stráž. "Nebudeme vyjednávať s teroristami, no ani oddychovať, kým všetkým Ekvádorčanom nevrátime pokoj," dodal.

Po úteku Macíasa Villamara v nedeľu vypukli väzenské nepokoje v šiestich z 24 ekvádorských provincií. Väzni tam dozorcov zadržiavajú ako rukojemníkov uviedla správa väzníc SNAI. Počet zadržiavaných však nespresnila, ani to, či už boli prepustení.

Villamara známy pod prezývkou Fito si odpykával 34-ročný trest za organizovaný zločin, obchodovanie s drogami a vraždy. Za mrežami bol od roku 2011. V roku 2013 utiekol, po troch mesiacoch ho dolapili.

Prokuratúra na sociálnej sieti uviedla, že vzniesla obvinenia voči príslušníkom väzenských úradov, ktorí sa na úteku podieľali.

Ekvádor zažíva prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach, kde majú zločineckí vodcovia obrovský vplyv. Násilie poznačilo aj vlaňajšie voľby, počas predvolebnej kampane bol zastrelený populárny prezidentský kandidát Fernando Villavicencio.

Samotného Fita po atentáte previezli do väznice s najvyšším stupňom stráženia. Villavicencio totiž len týždeň pred svojou smrťou povedal, že sa mu tento drogový boss vyhrážal zabitím.