Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Po útoku na školu v Nigérii je nezvestných najmenej 333 študentov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úrady sa prikláňajú k tomu, že páchateľmi útoku na školu boli skôr tieto zoskupenia, a nie džihádisti.

Abuja 14. decembra (TASR) - Nigérijské úrady informovali, že po útoku asi 100 ozbrojencov na chlapčenskú strednú školu v štáte Katsina je nezvestných najmenej 333 študentov.

Guvernér štátu Katsina, Aminu Bello Masari, podľa agentúry AFP v nedeľu spresnil, že danú školu navštevuje 839 študentov, pričom od piatkového útoku je 333 z nich nezvestných.

Štát Katsina na severozápade Nigérie je rodiskom prezidenta Muhammadu Buhariho. Tento štát je jedným z niekoľkých v regióne, kde pôsobia zločinecké ozbrojené skupiny, známe ako "banditi".

Úrady sa prikláňajú k tomu, že páchateľmi útoku na školu boli skôr tieto zoskupenia, a nie džihádisti.

V Nigérii pôsobia dve džihádistické skupiny: Boko Haram a odštiepenecká skupina Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP), ktoré však pôsobia na severovýchode krajiny. Predpokladá sa, že na severozápade Nigérie majú len málo svojich ozbrojencov alebo prívržencov.

AFP však upozornila, že v poslednom čase narastajú obavy z prienikov džihádistov aj do regiónov na severozápade Nigérie. Tieto obavy vyvolalo najmä propagandistické video, zverejnené začiatkom tohto roka, v ktorom ozbrojenci tvrdiaci, že pôsobia na severozápade Nigérie, zložili sľub vernosti vodcovi skupiny Boko Haram Abubakarovi Shekauovi.

Je tiež známe, že v tomto regióne má značné zastúpenie aj tretia islamistická skupina známa ako Ansaru, ktorá je prepojená s teroristickou sieťou al-Káida.

Analytici uviedli, že najpravdepodobnejšou motiváciou útoku na školu a únosu bolo výkupné. Únosy v Nigérii sú pomerne bežné najmä z dôvodu extrémnej chudoby a dostupnosti zbraní. Okrem toho severozápad Nigérie má najvyššiu mieru chudoby a negramotnosti v krajine.

Prezident Buhari odsúdil útok na strednú školu vo vyhlásení, v ktorom nariadil posilnenie bezpečnosti na všetkých školách. V štáte Katsine sú školy zatvorené.

Nigérijská armáda v sobotu uviedla, že lokalizovala "enklávu banditov" a informovala aj o prestrelke s nimi v rámci bezpečnostnej operácie.

AFP konštatovala, že obyvatelia severozápadnej Nigérie žijú v neustálom strachu z útokov a mnohí požadujú posilnenie bezpečnosti v tomto regióne. Armáda, ktorá operuje v 33 z 36 nigérijských štátov, však na to nemá dostatok personálu.

Ako poznamenala agentúra AP, k najvážnejšiemu podobnému incidentu týkajúcemu sa školákov došlo v apríli 2014, keď členovia džihádistickej skupiny Boko Haram uniesli zo školského internátu v Chiboku v štáte Borno na severovýchode Nigérie spolu 276 dievčat. Asi 100 z nich je stále nezvestných.