Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Po veľkom požiari vypukli v Sin-ťiangu protesty proti lockdownu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lockdowny zavádzané v Sin-ťiangu patria podľa agentúry Reuters medzi vôbec najdlhšie v celej Číne. V Urumči napriek obmedzeniam pohybu hlásili v posledných dňoch zhruba 100 nových prípadov covidu.

Urumči 26. novembra (TASR) - Masové protesty proti lockdownu vypukli v čínskom regióne Sin-ťiang po mohutnom požiari, ktorý si vyžiadal desať mŕtvych a deväť zranených. Informovali o tom v sobotu agentúry Reuters a AFP.

Požiar zachvátil v noci na piatok výškovú obytnú budovu v oblastnej metropole Urumči. Na čínskych sociálnych sieťach sa pritom objavili tvrdenia, že k vysokému počtu obetí prispeli tvrdé proticovidové opatrenia, v rámci ktorých platil v uvedenom vežiaku čiastočný lockdown.

Na internete sa v noci na sobotu objavili videá, na ktorých vidno masové protesty v uliciach Urumči, ktoré sú v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang aj v celej Číne zriedkavým javom.

Účastníci protestných pochodov skandovali heslá požadujúce ukončenie lockdownu v Urumči, pre ktorý nemôžu mnohí zo štyroch miliónov miestnych obyvateľov už zhruba 100 dní vychádzať zo svojich domovov. Reuters overil, že videá boli skutočne nakrútené v metropole Sin-ťiangu.

Lockdowny zavádzané v Sin-ťiangu patria podľa agentúry Reuters medzi vôbec najdlhšie v celej Číne. V Urumči napriek obmedzeniam pohybu hlásili v posledných dňoch zhruba 100 nových prípadov covidu.

Miestne úrady popreli, že by vysoký počet obetí súvisel s čiastočným lockdownom budovy. Časť obyvateľov údajne nemohla vybehnúť z horiacej budovy pre uzamknuté východy, iní vraj opustili byty príliš neskoro pre obavy, aby neporušili platné covidové reštrikcie. Hasiči tiež podľa užívateľov sociálnych sietí dorazili na miesto pomerne neskoro pre cesty zablokované v dôsledku lockdownu. Úrady prisľúbili, že okolnosti požiaru vyšetria.

Sin-ťiang je domovom početnej menšiny moslimských Ujgurov. Vlády západných krajín a organizácie pre ochranu ľudských práv kritizujú Peking za masové represie voči Ujgurom, ktoré zahŕňajú aj ich internovanie v tzv. prevýchovných táboroch. Čínska komunistická vláda tieto obvinenia popiera.