Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po zakladateľovi portálu The Insider bolo v Rusku vyhlásené pátranie

Roman Dobrochotov, šéfredaktor ruského investigatívneho servera The Insider 28. júla 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Spravodajský web, ktorý Dobrochotov založil a vedie ako šéfredaktor, je od 23. júla ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Moskva 30. septembra (TASR) - Byty príbuzných zakladateľa a šéfredaktora nezávislého investigatívneho portálu The Insider Romana Dobrochotova vo štvrtok prehľadala ruská polícia. Informoval o tom web OVD-Info s odvolaním sa na novinárovu matku.

Dobrochotovova právnička Julija Kuznecovová pre spravodajský web RBK uviedla, že jej mandant bol 23. septembra vyšetrovacím oddelením FSB Ruska zaradený na zoznam hľadaných osôb a je po ňom vyhlásené pátranie.

Voči jej klientovi bolo okrem toho začaté trestné stíhanie pre nezákonné prekročenie hraníc. Dopustil sa ho údajne v čase od 31. júla do 1. augusta, keď "nezákonne prekročil štátnu hranicu Ruskej federácie z Voronežskej do Luhanskej oblasti".

Samotný Dobrochotov pre spravodajský RBK potvrdil, že sa teraz nachádza mimo Ruska. Dodal, že príbuzných, u ktorých polícia vo štvrtok vykonala prehliadku, previezli na výsluch. Z bytov policajti odniesli mobilné telefóny a počítače.

Spravodajský web, ktorý Dobrochotov založil a vedie ako šéfredaktor, je od 23. júla ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Dobrochotov nedávno v rozhovore pre web Meduza.io uviedol, že to môže súvisieť s tým, že The Insider je zaregistrovaný v Lotyšsku. Meno jeho šéfredaktora v zozname nie je, potvrdila vo štvrtok jeho právnička.

The Insider v spolupráci so zahraničnými investigatívnymi médiami písal o kauzách pokusu o otrávenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho sestry Julie. Venoval sa aj vražde Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho v Berlíne. Vyšetrovaním sa zistilo, že sú do nich zapletené ruské tajné služby.