Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri zemetrasení v Poľsku sa zranilo sedem baníkov, ďalší je nezvestný

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na záchrannej operácii sa zúčastňuje 11 záchranárskych tímov.

Varšava 29. januára (TASR) - Pri zemetrasení s magnitúdou 4,6 utrpeli v utorok v bani na juhozápade Poľska zranenia najmenej siedmi baníci. Po jednom ďalšom sa ešte večer naďalej pátralo, oznámila spoločnosť KGHM Polska Miedz. Informovala o tom agentúra DPA.

Večer záchranári vyslobodili spod sutín dvoch ľudí, uviedol predstaviteľ bane Rudna na tlačovej konferencii. Zemetrasenie pri meste Polkowice v Dolnosliezskom vojvodstve, ležiacom severozápadne od Vroclavu, malo podľa meraní nemeckého geologického ústavu GFZ magnitúdu 4,6. Podľa KGHM k nemu došlo v hĺbke 770 metrov.

V čase otrasov zeme krátko pred 14.00 h sa v bani nachádzalo 32 baníkov, vyplýva z oznámenia spoločnosti. Najmenej siedmich pracovníkov previezli so zraneniami na vyšetrenie do nemocnice.

Firma v predošlých správach uvádzala spočiatku 14 a neskôr deväť nezvestných baníkov, v záchranárom sa však podarilo väčšinu týchto pracovníkov nájsť. Zranení hospitalizovaní v nemocnici nie sú podľa poľskej agentúry PAP v ohrození života.

Tú istú baňu postihlo zemetrasenie aj v roku 2016, o život vtedy prišlo osem baníkov. Hoci vtedajšie otrasy mali menšiu magnitúdu (3,4) ako najnovšie, došlo pri nich k zrúteniu rozsiahlych častí štôlne.