Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pobaltské krajiny chcú urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu

Lotyšský premiér Krišjánis Karinš, estónska premiérka Kaja Kallasová a premiérka Litvy Ingrida Šimonytėová v estónskom Talinne, 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Estónska premiérka Kaja Kallasová v tejto súvislosti podotkla, že čas je dôležitý.

Tallinn 3. februára (TASR) - Premiéri Estónska, Lotyšska a Litvy žiadajú, aby západní spojenci Ukrajiny urýchlili dodávky zbraní tejto krajine. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

"Nadchádzajúce mesiace budú veľmi ťažké, môžu byť dokonca rozhodujúce, pokiaľ ide o túto vojnu. Preto musíme urýchliť a posilniť našu pomoc pre Ukrajinu - v prvom rade tú vojenskú," uviedla litovská premiérka Ingrida Šimonyté po stretnutí predsedov vlád troch pobaltských štátov v estónskom hlavnom meste Tallinn.

Estónska premiérka Kaja Kallasová v tejto súvislosti podotkla, že čas je dôležitý. Varovala, že dodávky zbraní by nemali prísť na Ukrajinu príliš neskoro. Moskva má už pod kontrolou približne 18 percent územia svojho suseda.

"Rusko sa pripravuje na novú rozsiahlu ofenzívu a naša pomoc Ukrajine musí byť dostatočná, aby jej krajina mohla čeliť," povedala Kallasová.

Lotyšský premiér Krišjánis Karinš uviedol, že ukrajinská armáda vie, aký druh zbraní potrebuje, aby vyhrala vojnu. "Plne podporujeme požiadavku Ukrajiny na vybavenie, ktoré im umožní vyhrať vojnu," dodal.

Neformálne stretnutie premiérov pobaltských krajín v Tallinne bolo venované Ukrajine, energetike a prípravám na tohtoročný summit NATO vo Vilniuse.