Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pobaltské štáty a Taiwan sa dohodli na posilnení spolupráce

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzi našimi krajinami je veľa príležitostí na hospodársku a kultúrnu spoluprácu, uviedol vedúci litovskej delegácie Matas Maldeikis.

Tchaj-pej 29. novembra (TASR) - Zákonodarcovia všetkých troch pobaltských štátov sa v pondelok stretli s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen na znak ďalšej spolupráce medzi členskými krajinami Európskej únie a Taiwanom, informovala agentúra AP.

Ide o prvú návštevu spoločnej delegácie parlamentných poslancov z Lotyšska, Litvy a Estónska na Taiwane, uviedla Cchaj počas stretnutia. Zákondarcovia pricestovali na Taiwan v nedeľu a zúčastňujú sa na fóre Open Parliament Forum 2021, ktoré organizuje taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

Cchaj poukázala na hodnoty a skúsenosti, ktoré má Taiwan s týmito tromi krajinami spoločné. "Taiwan a pobaltské štáty zdieľajú podobné skúsenosti s oslobodením sa od autoritatívnej vlády a bojom za slobodu. Demokraciu, ktorú dnes máme, sme si ťažko vybojovali," povedala prezidentka.

"Medzi našimi krajinami je veľa príležitostí na hospodársku a kultúrnu spoluprácu," uviedol vedúci litovskej delegácie Matas Maldeikis. Dúfa, že litovský obchodný úrad v Tchaj-peji, ktorý bude čoskoro otvorený, pomôže posilniť bilaterálne vzťahy a prispeje k užším vzťahom medzi Taiwanom a EÚ.

Taiwan v novembri vo Vilniuse oficiálne otvoril svoj zastupiteľský úrad pod vlastným názvom. Litva v júli súhlasila, že Taiwanu povolí takýto zastupiteľský úrad otvoriť. Tento krok vyvolal napätie vo vzťahoch s Čínou, ktorá tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie a usiluje sa ho medzinárodne izolovať.

Mnohé vlády, vrátane Spojených štátov a Japonska, majú oficiálne diplomatické vzťahy s Pekingom, ale udržiavajú aj rozsiahle obchodné vzťahy s Taiwanom. Mnohé pestujú vzťahy s demokraticky zvolenou vládou Taiwanu prostredníctvom obchodných úradov, ktoré slúžia ako neoficiálne veľvyslanectvá.

Litva porušila túto diplomatickú zvyklosť a súhlasila, aby zastupiteľský taiwanský úrad v metropole Vilnius niesol názov Taiwanu namiesto tradičného názvu Tchajpejská reprezentačná kancelária – ten používajú ostatné krajiny, aby neurazili Peking.