Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pobaltské štáty podporili Fínsko a Švédsko pri vstupe do NATO

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pobaltské krajiny zároveň prisľúbili urýchlenú ratifikáciu protokolov o vstupe Fínska a Švédska do NATO hneď po ich podpísaní.

Vilnius/Riga/Tallinn 17. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí Litvy, Lotyšska a Estónska podporujú "historické" rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO). V pondelok to uviedli v spoločnom vyhlásení. TASR správu prevzala od stanice CNN.

Vo vyhlásení sa píše, že pobaltské štáty "urobia všetko, čo bude v ich silách, aby obom krajinám pomohli".

"Sme presvedčení, že Fínsko a Švédsko prispejú k jednote, solidarite, súdržnosti a sile Aliancie v čase, keď čelíme čoraz zložitejšej bezpečnostnej situácii," uviedli ministri. Dodali, že členstvo Švédska a Fínska posilní bezpečnosť v regióne a otvorí nové perspektívy spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti.

Pobaltské krajiny zároveň prisľúbili urýchlenú ratifikáciu protokolov o vstupe Fínska a Švédska do NATO hneď po ich podpísaní.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v pondelok oznámila, že Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO. Podobné vyhlásenie urobili v nedeľu za svoju krajinu fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do NATO uviedol, samotné členstvo týchto krajín v Aliancii nepredstavuje pre Rusko hrozbu, avšak varoval pred budovaním základní NATO alebo rozmiestňovaním vojenskej techniky.