Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pobaltské štáty schválili rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do NATO

Estónska premiérka Kaja Kallasová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

"Vstup Fínska a Švédska do NATO zvýši našu kolektívnu bezpečnosť a posilní Alianciu," dodali.

Tallinn/Riga/Vilnius 18. mája (TASR) - Lídri Estónska, Lotyšska a Litvy v stredu v spoločnom vyhlásení schválili "historické rozhodnutie" Fínska a Švédska požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informovala o tom webová stránka americkej televízie CNN.

"Fínsko a Švédsko zdieľajú tie isté hodnoty, aké spájajú spojencov v NATO, a zdieľajú našu oddanosť zásadám, ktoré tvoria základ euroatlantickej bezpečnosti," uviedli lídri vo vyhlásení.

"Vstup Fínska a Švédska do NATO zvýši našu kolektívnu bezpečnosť a posilní Alianciu," dodali.

Vyhlásenie vydali spoločne estónska premiérka Kaja Kallasová, lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš a litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

"Pobaltské štáty majú spolu s Fínskom a so Švédskom zodpovednosť za mierový, bezpečný a prosperujúci severský pobaltský región," napísali lídri.

"Po invázii Ruska na Ukrajinu sa úloha NATO ako obranného spojenectva, ktoré sa usiluje o mier, bezpečnosť a stabilitu v celom euroatlantickom priestore, stala ešte dôležitejšou. Tešíme sa na spoločnú prácu s Fínskom a so Švédskom v rámci Aliancie pri dosahovaní týchto cieľov," dodali pobaltskí lídri vo vyhlásení.