Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pobaltské štáty uvalili sankcie na ďalších bieloruských predstaviteľov

Na archívnej snímke Alexandr Lukašenko salutuje v uniforme počas inaugurácie pred Palácom nezávislosti v Minsku 23. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Dôvodom uvalenia sankcií na tieto osoby je ich zodpovednosť za zmanipulovanie minuloročných prezidentských volieb z 9. augusta a tvrdé zákroky voči následným demonštráciám.

Riga 25. marca (TASR) - Estónsko, Litva a Lotyšsko vo štvrtok uvalili ďalšie sankcie na predstaviteľov bieloruského režimu. Ide o dodatočné opatrenia k tým, ktoré tieto štáty už prijali spoločne s ďalšími členskými krajinami EÚ, uviedla agentúra DPA.

Ministerstvá zahraničných vecí trojice pobaltských krajín zverejnili sankčné zoznamy s menami ďalších 118 osôb, ktoré majú zakázaný vstup na ich územie. Celkovo sa tak na zoznamoch nachádza 270 predstaviteľov bieloruského režimu, vrátane tamojšieho dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

Dôvodom uvalenia sankcií na tieto osoby je ich zodpovednosť za zmanipulovanie minuloročných prezidentských volieb z 9. augusta a tvrdé zákroky voči následným demonštráciám.

"Bieloruský ľud sa prebudil a bude bojovať za slobodný život v demokratickej krajine. My tento cieľ jednoznačne podporujeme," povedal litovský prezident Gitanas Nauséda vo Vilniuse po stretnutí s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou, ktorú opozícia považuje za právoplatnú víťazku prezidentských volieb.

Rozšírenie sankcií bolo oznámené 25. marca, ktorý sa neoficiálne označuje za Deň slobody na počesť výročia vyhlásenia Bieloruskej ľudovej republiky, existujúcej od marca 1918 len necelý rok.