Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pobaltské štáty žiadajú tribunál pre Rusov zodpovedných za agresiu

Estónska premiérka Kaja Kallasová prichádza na druhý a záverečný deň summitu EÚ v Bruseli v piatok 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Vojnové zločiny stíha ICC, ale zločin agresie môže byť stíhaný jedine separátnym tribunálom, a domnievam sa, že Európska únia by mohla byť v tomto smere lídrom, dodala Kallasová.

Brusel 21. októbra (TASR) - Lídri pobaltských štátov vyzvali v piatok ostatné členské krajiny Európskej únie (EÚ), aby pomohli zriadiť špeciálny tribunál na stíhanie ruských predstaviteľov zodpovedných za "zločin agresie voči Ukrajine", informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v súčasnosti skúma potenciálne vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine od februárového začiatku invázie.

Z Kyjeva aj z Pobaltia však okrem toho prichádzajú výzvy na zriadenie osobitného tribunálu, ktorý by umožnil urýchliť stíhanie vysokopostavených ruských predstaviteľov.

"Definitívne by sme mali diskutovať o právnej odpovedi na zločiny agresie, ktoré boli vykonané, i o tom, ako vytvoriť osobitný tribunál na ich stíhanie," povedala estónska premiéra Kaja Kallasová na summite EÚ v Bruseli.

"Vojnové zločiny stíha ICC, ale zločin agresie môže byť stíhaný jedine separátnym tribunálom, a domnievam sa, že Európska únia by mohla byť v tomto smere lídrom," dodala.

Lotyšský premiér Krisjanis Karinš uviedol, že Únia by mala "začať pracovať na zriadení tribunálu, ktorý by stanovil, ako náležite vyvodiť zodpovednosť za zverstvá, ktoré dnes páchajú (Rusi) na Ukrajine".

Česká republika, ktorá je v súčasnosti na čele rotujúceho predsedníctva únie, taktiež podporila zriadenie špeciálneho tribunálu. V rámci EÚ však v tejto otázke nepanuje jednota.

Komisár EÚ pre spravodlivosť Didier Reynders minulý týždeň uviedol, že je nevyhnutné "najprv čo najviac využiť všetky existujúce nástroje", ako sú vyšetrovania zo strany ICC a ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Právny pojem zločinu agresie má svoj pôvod v tzv. norimberskom procese, medzinárodnom vojnovom tribunáli, ktorý po druhej svetovej vojne súdil nacistických pohlavárov.