Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pobočka ruskej televízie RT vo Francúzsku ukončí svoju činnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vysielanie ruskej štátnej televízie RT zablokovala väčšina západných krajín už po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.

Paríž 21. januára (TASR) - Pobočka ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku ukončí svoju činnosť. V reakcii na zmrazenie účtov tejto televízie to v sobotu oznámila jej riaditeľka Xenia Fedorovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Fedorovová na Twitteri napísala, že po piatich rokoch nepríjemností "dosiahli vládnuce orgány svoj cieľ: zatvorenie RT France". Podľa jej slov teraz 123 zamestnancom televízie hrozí, že nedostanú výplatu za január a prídu o prácu.

Moskva v sobotu varovala, že voči Francúzsku podnikne za zmrazenie účtov odvetné kroky. "Zablokovanie účtov RT France vyvolá odvetné opatrenia proti francúzskym médiám v Rusku," uviedol zdroj z ruského ministerstva zahraničných vecí pre agentúry TASS a RIA Novosti. Zároveň obvinil Paríž z "terorizovania ruských novinárov" a varoval, že Moskva si tieto kroky Francúzska "zapamätá".

O zmrazení bankových účtov RT France informovali v piatok ako prvé odbory združujúce zamestnancov tohto televízneho kanálu.

Ministerstvo financií v Paríži následne pre agentúru AFP uviedlo, že k zmrazeniu účtov nedošlo z iniciatívy samotného Francúzska, ale na základe najnovšieho, v poradí už deviateho balíka sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol prijatý v decembri.

Súčasťou tohto balíka je aj zablokovanie bankových účtov štyroch ruských mediálnych subjektov, ktoré sa podľa EÚ podieľajú na šírení dezinformácií, informačných manipulácií a ruskej štátnej propagandy v zahraničí. Medzi nimi je aj spoločnosť ANO TV Novosti, ktorá je vlastníkom kanálu RT France.

Vysielanie ruskej štátnej televízie RT zablokovala väčšina západných krajín už po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.