Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pobrexitový program pre ľudí z EÚ vyhlásil súd za čiastočne nezákonný

Na archívnej snímke z 16. februára 2016 sú vlajky Európskej únie a vlajka Británie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Sudca Peter Lane uviedol, že v prípade správneho uplatnenia zákonov britskou vládou bude veľa ľudí čeliť vážnej neistote.

Londýn 21. decembra (TASR) - Britský Najvyšší súd v stredu vyhlásil za protizákonné niektoré časti programu ministerstva vnútra, ktorý má chrániť štatút miliónov Európanov žijúcich v Spojenom kráľovstve. Dôvodom sú nesprávne vysvetlené pobrexitové pravidlá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ľudskoprávne skupiny podporujúce občanovEÚ a ďalších európskych krajín toto rozhodnutie privítali. Ministerstvo vnútra uviedlo, že plánuje podať odvolanie.

Približne päť miliónov Európanov získalo na základe programu britskej vlády právo na dočasný alebo trvalý pobyt, čo predstavitelia vlády označili za úspech.

Kritici však tvrdia, že program nie je kompatibilný s dohodou o brexite medzi Spojeným kráľovstvom a EU, pretože tri milióny ľudí s právom na dočasný pobyt sa môžu ocitnúť v Británii "nezákonne", ak po vypršaní dočasného pobytu nepodajú ďalšiu žiadosť.

Sudca Peter Lane uviedol, že v prípade správneho uplatnenia zákonov britskou vládou bude veľa ľudí čeliť vážnej neistote.

Štátny tajomník na ministerstve vnútra Simon Murray vyjadril v mene ministerstva "sklamanie" z rozhodnutia. Program podľa jeho slov spĺňa požiadavky vyplývajúce z dohody o odchode Británie z EÚ.

Na súd sa obrátila organizácia Independent Monitoring Authority (IMA) - kontrolný orgán založený britskou vládou, ktorý má chrániť práva občanov EÚ po brexite. Organizáciu IMA podporila aj Európska komisia a ďalšie skupiny podporujúce ľudské práva.