Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Oponenta afrického prezidenta odsúdili v neprítomnosti na 20 rokov

Na archívnej snímke z 13. marca 2012 bývalý premiér Pobrežia Slonoviny Guillaume Soro odchádza po stretnutí s prezidentom Alassanem Ouattarom v Abidžane. Foto: TASR/AP

Soro na verdikt súdu v metropole Abidjan reagoval okamžite na sociálnych sieťach, pričom súčasného prezidenta Alassaneho Ouattaru označil za diktátora.

Abidjan 29. apríla (TASR) - Uchádzač o post hlavy štátu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Pobreží Slonoviny Guillaume Soro bol v utorok v neprítomnosti odsúdený na 20 rokov väzenia a pokutu vo výške sedem miliónov dolárov za spreneveru verejných zdrojov a pranie špinavých peňazí.

Zatykač naňho vydali vlani 23. decembra, ale Soro (47) žije vo francúzskom exile. V rokoch 2012-2019 slúžil ako premiér Pobrežia Slonoviny a predseda dolnej snemovne parlamentu tejto západoafrickej krajiny.

Soro na verdikt súdu v metropole Abidjan reagoval okamžite na sociálnych sieťach, pričom súčasného prezidenta Alassaneho Ouattaru označil za diktátora, ktorý sa snaží svojich politických oponentov dostať za mreže, informovala tlačová agentúra DPA.

"Tento bábkový proces, ktorého sme boli dnes svedkami, je rozhodujúcim dôkazom, že Alassane Ouattara už definitívne pochoval právny poriadok v našej krajine. Považujem tento verdikt za sklamanie, kandidatúru na prezidentský úrad neskladám a všetkých svojich priaznivcov prosím, aby zostali mobilizovaní," napísal Soro na Facebooku.

Ouattara v marci oznámil, že v nasledujúcich prezidentských voľbách už kandidovať nebude. Jeho vyjadrenie prišlo po niekoľkých mesiacoch politických špekulácií o plánoch hlavy štátu. Jeho druhé päťročné funkčné obdobie vyprší spolu s konaním prezidentských volieb 31. októbra.

Verdikt vynesený voči Sorovi, šéfovi strany Generácie a ľud v súdržnosti (GPS), prišiel týždeň po tom, ako Africký súd pre ľudské práva (ACHPR) vyzval vládu Pobrežia Slonoviny, aby voči nemu zastavila trestné stíhanie.