Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Voľby v Pobreží Slonoviny presvedčivo vyhrala strana prezidenta Ouatta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stredopravá Demokratická strana Pobrežia Slonoviny v súvislosti s voľbami vzniesla podozrenia z podvodov.

Abidjan 9. marca (TASR) - Víťazom parlamentných volieb v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny sa stala strana vedená prezidentom Alassanem Ouattarom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne výsledky volieb z minulej soboty.

Miestni voliči v sobotu rozhodovali o obsadení 254 kresiel dolnej komory parlamentu. Až 137 kresiel získala Ouattarova strana s názvom Združenie houphouëtistov za demokraciu a mier (RHDP).

Opozičné strany budú mať dovedna len 91 poslaneckých mandátov, vyplýva z oficiálnych výsledkov zverejnených v utorok volebnou komisiou.

Volieb sa zúčastnilo 37,88 percenta oprávnených voličov, teda rovnako, ako parlamentných volieb z roku 2016. O jednom kresle v 255-člennom Národnom zhromaždení sa pre smrť jedného z kandidátov rozhodne až budúci mesiac.

Priebeh sobotňajších volieb bol relatívne pokojný. Vlaňajšie prezidentské voľby v krajine však poznačilo násilie, ktoré si vyžiadalo 87 mŕtvych a stovky zranených.

O priazeň voličov sa 6. marca prvýkrát po desiatich rokoch bojkotu uchádzal aj Ľudový front Pobrežia Slonoviny (FPI) na čele s exprezidentom Laurentom Gbagbom. Stredopravá Demokratická strana Pobrežia Slonoviny (PDCI) v súvislosti s voľbami vzniesla podozrenia z podvodov.

Nepokoje v Pobreží Slonoviny vypukli v lete minulého roku a vyvolalo ich Ouattarovo rozhodnutie kandidovať za prezidenta krajiny tretí raz po sebe. Jeho oponenti v reakcii na to vyzvali na "aktívny" bojkot a občiansku neposlušnosť.