Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pobrežie Slonoviny vytvorilo zelenú armádu na boj proti odlesňovaniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V krajine sa podľa oficiálnych štatistík zalesnená plocha za 50 rokov znížila zo 16 miliónov hektárov na dnešné tri milióny hektárov.

Abidjan 7. augusta (TASR) - Pobrežie Slonoviny vytvorilo "zelenú armádu", brigádu 650 vojakov, ktorí boli vyškolení na boj proti odlesňovaniu a trestnej činnosti v oblasti životného prostredia. Krajina totiž za pol storočia stratila takmer všetky svoje lesy, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Špeciálna dozorná a zásahová brigáda (BSSI) bude stáť "na čele boja proti všetkým druhom trestnej činnosti, ktorá sa týka lesných a vodných zdrojov, zvery a rastlinstva. Bude sa skladať z osobitných jednotiek pre les, vodu a faunu," uviedol minister životného prostredia Alain Richard Donwahi.

Západoafrické úrady 25. júla oznámili, že sa im v boji proti odlesňovaniu tento rok podaril splniť ambiciózny plán na vysadenie vyše piatich miliónov stromov. Ide o vysoký nárast v porovnaní s predošlým rokom, keď miestne komunity vysadili vyše milión stromov.

V krajine, ktorá je popredným producentom kakaa s viac ako 40-percentným podielom na svetovom trhu, sa podľa oficiálnych štatistík zalesnená plocha za 50 rokov znížila zo 16 miliónov hektárov na dnešné tri milióny hektárov.

Významný podiel na odlesňovaní má práve rozširovanie kakaových plantáží.

K zániku lesných porastov prispeli aj klimatické zmeny, prírodné katastrofy, ochudobnenie pôdy a migrácia obyvateľstva.

Krajina má za cieľ do roku 2030 opäť vysadiť šesť miliónov hektárov lesa, čo je 20 percent územia štátu, uviedli úrady.