Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počas bojov v Náhornom Karabachu zahynuli desiatky ľudí

Arménski vojaci pózujú v Náhornom Karabachu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa Reuters najintenzívnejšie od roku 2016.

Jerevan/Baku 28. septembra (TASR) - Desiatky mŕtvych a stovky zranených si už vyžiadali boje, ktoré od nedele prebiehajú v Náhornom Karabachu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že obe strany konfliktu sa vzájomne obviňujú z delostreleckej paľby.

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa Reuters najintenzívnejšie od roku 2016.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vyhlásil v súvislosti s bojmi čiastočnú vojenskú mobilizáciu, pričom ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že pri bojoch dosiaľ zahynulo šesť azerbajdžanských civilistov a zranenia utrpelo 19 ďalších.

Predstaviteľ arménskeho ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra Interfax, uviedol, že pri bojoch bolo zranených už okolo 200 Arménov.

Podľa vedenia v Náhornom Karabachu zahynulo už 32 arménskych separatistov, z toho 15 v pondelok. Tamojšie úrady okrem toho v pondelok informovali, že sa im podarilo opätovne získať kontrolu nad časťou územia, o ktoré prišli v nedeľu. Azerbajdžan zároveň obvinili z delostreleckých útokov.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany zase uviedlo, že arménske sily delostrelecky ostreľovali azerbajdžanské mesto Terter.

Čína aj Rusko vyzvali obe strany konfliktu na zdržanlivosť. Obdobne na zvýšené napätie v oblasti reagovala v pondelok aj Severoatlantická aliancia, ktorá apelovala na "okamžité" zastavenie násilných akcií.

Moskva zároveň vyzvala za vyhlásenie okamžitého prímeria, zatiaľ čo Turecko uviedlo, že podporí Azerbajdžan, svojho tradičného spojenca. Arménsky veľvyslanec v Rusku v pondelok podľa Interfaxu uviedol, že Turecko presunulo do Azerbajdžanu zo severu Sýrie 4000 vojakov. Azerbajdžan túto informáciu poprel.

Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo, platiace od pondelka, a tiež nočný zákaz vychádzania (od 21.00 h do 6.00 h) v hlavnom meste Baku a niekoľkých ďalších mestách a okresoch, ktoré sú blízkosti frontovej línie v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.