Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Počas izraelských náletov zomrelo najmenej osem sýrskych bojovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viacero ľudí utrpelo zranenia.

Homs 9. júna (TASR) - Najmenej osem provládnych bojovníkov zahynulo v utorok večer počas izraelských náletov v strednej Sýrii. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Izraelský útok, ku ktorému došlo krátko pred polnocou, si vyžiadal životy najmenej piatich vojakov sýrskej armády a troch spojeneckých bojovníkov, uviedol pre AFP riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že viacero ľudí utrpelo zranenia.

Cieľom útokov boli podľa SOHR pozície vzdušných síl na predmestí mesta Homs a armádne sklady libanonského militantného hnutia Hizballáh.

SOHR zároveň informovalo o výbuchoch v sýrskom hlavnom meste Damask a jeho okolí, ako aj o útokoch v provinciách Homs, Hamá a Lázikíja.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA v utorok neskoro večer oznámila, že Sýria aktivovala svoj systém protivzdušnej obrany proti "izraelskej agresii". Dodala, že izraelské lietadlá smerovali z libanonského vzdušného priestoru. O úmrtiach či materiálnych škodách však bezprostredne neinformovala.

Izraelská armáda, ktorá len zriedkavo prizná zodpovednosť za útoky v Sýrii, pre AFP uviedla, že "správy prichádzajúce zo zahraničných médií" nebude komentovať.

Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 uskutočnil Izrael na sýrskom území už stovky leteckých útokov zameraných na pozície tamojšieho režimu, ako aj na spojenecké sily podporované Iránom a na členov libanonského hnutia Hizballáh.