Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počas monzúnov v Pakistane prišlo o život už najmenej 77 ľudí

Ľudia zachraňujú použiteľné predmety zo svojich domov, ktoré boli poškodené silným dažďom. V Pakistane v utorok 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je juhozápadná provincia Balúčistan, kde prišlo o život už 39 ľudí.

Islamabád 6. júla (TASR) - Najmenej 77 ľudí zahynulo v Pakistane pri silných monzúnových búrkach, ktoré krajinu sužujú od polovice júna. Uviedla to v stredu pakistanská ministerka pre zmenu klímy Širi Rahmanová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Najmenej 77 ľudí, vrátane detí, prišli o život počas monzúnovej sezóny, ktorá sa začala 14. júna," povedala Rahmanová. V Pakistane podľa nej v súčasnosti prší o 87 percent viac, ako je bežné.

Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je juhozápadná provincia Balúčistan, kde prišlo o život už 39 ľudí, dodala Rahmanová. Počas posledných 24 hodín tam zahynulo viac ako 10 osôb, dodala. Najviac obetí si vyžiadali povodne v hlavnom meste Balúčistanu Kvéta, uviedli miestni predstavitelia.

V máji Pakistan sužovali horúčavy, počas ktorých boli teploty šesť až deväť stupňov nad priemerom pre toto obdobie. Lesy pokrývajú len 5,2 percenta pakistanského územia. Krajina produkuje menej ako percento celosvetových uhlíkových emisií, no patrí medzi 10 krajín, ktoré sú najviac ohrozené klimatickými zmenami, vysvetľuje DPA.