Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počas nepokojov v Predjordánsku zastrelili palestínskeho tínedžera

Izraelskí vojaci stoja medzi Palestínčanmi a židovským osadníkom po útoku osadníkov. Foto: TASR / AP

Militantná palestínska skupina Islamský džihád vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že na izraelských vojakov zaútočili jej bojovníci, pričom medzi oboma stranami vypukla prestrelka.

Jeruzalem 25. mája (TASR) - Izraelskí vojaci zastrelili 16-ročného Palestínčana počas násilností ktoré vypukli v priebehu židovskej púte v okupovanom Predjordánsku. Informoval o tom v stredu rezort zdravotníctva palestínskej samosprávy, píše agentúra AFP.

Ministerstvo uviedlo, že mladík zomrel na poranenie hlavy "po tom, čo ho postrelili izraelské sily" počas potýčok neďaleko Jozefovej hrobky ležiacej pri meste Nábulus na severe Predjordánska. Táto svätyňa je podľa tradície hrobkou biblického patriarchu Jozefa.

Izraelská armáda, ktorá zaisťuje bezpečnosť na židovských púťach, k tomuto incidentu uviedla: "Stovky Palestínčanov sa zapojili do násilných výtržností. Keď židovskí veriaci vstúpili do Jozefovej hrobky, (Palestínčania) hádzali kamene a zápalné bomby na príslušníkov (izraelských) síl." "Vojaci začali strieľať na podozrivého muža, ktorý na nich hodil zápalnú bombu, dodala armáda.

Militantná palestínska skupina Islamský džihád vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že na izraelských vojakov zaútočili jej bojovníci, pričom medzi oboma stranami vypukla prestrelka.

Napätie v Izraeli a na okupovaných územiach je vysoké už tri mesiace v súvislosti s vlnou útokov, pri ktorých od 22. marca v Izraeli zahynulo už najmenej 19 ľudí, väčšinou civilistov. Tieto incidenty viedli k zatýkaniu a násilným stretom. Podľa bilancie agentúry AFP prišlo za rovnaké obdobie o život najmenej 34 Palestínčanov. Medzi obeťami najnovšej vlny násilností je aj novinárka televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaová, ktorá prišla o život pri prestrelke v Džaníne.