Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Cetinje sa zranili desiatky ľudí, 14 zadržali

Muž drží čiernohorskú zástavu a kráča na ulici zadymenej slzotvorným plynom pri zásahu príslušníkov čiernohorskej poriadkovej polície počas protestu proti inaugurácii metropolitu Joanikijeho pri čiernohorskom meste Cetinje 5. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Pred aj počas nedeľňajšej ceremónie demonštranti útočili na policajtov kameňmi a petardami.

Cetinje 5. septembra (TASR) - Najmenej 50 ľudí sa zranilo počas protestov v meste Cetinje, v ktorom uviedli v nedeľu do funkcie nového lídra srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) v Čiernej Hore. Polícia tiež zadržala na mieste 14 demonštrantov, píše agentúra AFP.

Pred aj počas nedeľňajšej ceremónie demonštranti útočili na policajtov kameňmi a petardami. Niektorí z protestujúcich tiež strieľali do vzduchu.

Metropolitu Joanikijeho II. biskupská rada zvolila do úradu koncom mája. Stúpenci štátnej identity Čiernej Hory však vehementne vystupujú proti jeho inaugurácii v Cetinje, historickom hlavnom meste Čiernohorského kráľovstva, a vnímajú to ako demonštráciu sily prosrbského tábora.

Minulý mesiac v Cetinje protestovali tisíce ľudí a žiadali, aby sa inaugurácia konala na inom mieste. SPC to však odmietla, píše agentúra AP. Demonštranti už vtedy avizovali ďalšie protesty.

V sobotu demonštranti prelomili policajné zátarasy pri vstupe do mesta i okolo kláštora, kde sa konala nedeľňajšia ceremónia. Následne stavali z kontajnerov na odpadky či pneumatík pouličné barikády v snahe zabrániť cirkevným hodnostárom i politikom v účasti na obrade. Po správach, že polícia plánuje na miesto poslať posily, tam mnohí demonštranti nocovali.

Metropolita Joanikije II. a hlava srbskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Porfirije Perič, prileteli do Cetinje helikoptérou. Na záberoch čiernohorskej štátnej televízie RTCG bolo vidieť, ako kňazov sprevádzali do kláštora ťažko ozbrojení policajti s nepriestrelnými vestami.

Čiernohorské úrady či americká ambasáda v Podgorici medzitým vyzvali občanov, aby zachovali počas víkendovej ceremónie pokoj.

Čierna Hora vyhlásila nezávislosť od Srbska v roku 2006, ale napätie okolo národnej identity v krajine stále pretrváva. Etnickí Srbi tvoria podľa oficiálnych údajov zhruba 30 percent zo 620.000 obyvateľov krajiny.

K SPC sa v Čiernej Hore hlási veľká časť obyvateľstva. Odporcovia SPC ju však obviňujú, že slúži záujmom Belehradu, a že je úzko prepojená s vládou prosrbsky orientovaného čiernohorského premiéra Zdravka Krivokapiča, komentuje AFP.