Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Počet obetí pouličných protestov v Čile stúpol na 15 mŕtvych

Protestujúci kope do nádoby so slzotvorným plynom, ktorú hodila polícia počas protestu proti zvýšeniu cien cestovných lístkov metra 18. októbra 2019 v čilskom hlavnom meste Santiago. Foto: TASR/AP

Jedenásť ľudí prišlo podľa ministra vnútra Rodriga Ubillu o život v regióne hlavného mesta Santiago v dôsledku rabovania a podpaľačstva, ktoré zasiahli najmä nákupné strediská.

Santiago 22. októbra (TASR) - Protivládne protesty v Čile si vyžiadali ďalšie tri životy, čím celkový počet obetí vzrástol v utorok na 15, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na čilskú vládu.

Jedenásť ľudí prišlo podľa ministra vnútra Rodriga Ubillu o život v regióne hlavného mesta Santiago v dôsledku rabovania a podpaľačstva, ktoré zasiahli najmä nákupné strediská.

Čilský prezident sa mal v utorok stretnúť s lídrami politických strán v snahe nájsť spôsob, ako ukončiť pouličné protesty, ktoré vypukli v piatok. Úrady od ich začiatku zadržali viac ako 2600 ľudí.

Demonštrácie v krajine boli pôvodne namierené proti zvyšovaniu cien cestovných lístkov v metre. Prezident Sebastián Piňera síce v sobotu oznámil zastavenie plánovaného zvýšenia cien cestových lístkov, no protestujúci sa naďalej búria proti nerovnosti, nízkym platom, slabým dôchodkom, nedostatku možností na vzdelávanie či proti korupcii.

Vo viacerých mestách už tretiu noc po sebe platil zákaz vychádzania a vo väčšine oblastí v krajine bol vyhlásený výnimočný stav.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorá je bývalou čilskou prezidentkou, vyzvala na "okamžitý dialóg" a nezávislé vyšetrenie úmrtí súvisiacich s protestmi.