Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Mjanmarsku zastrelili ďalších šesť ľudí

Na snímke demonštranti protestujúci proti vojenskému prevratu v krajine utekajú pred slzným plynom polície polície a vojakov v Mandalay v Mjanmarsku v stredu 3. marca 2021. V Mjanmarsku sa vystupňovali už mesiac trvajúce protesty proti vojenskému puču a väzneniu štátnych predstaviteľov armádou. Foto: TASR/AP

Už mesiac trvajúce protesty proti vojenskému puču a väzneniu štátnych predstaviteľov armádou sa nedávno začali v Mjanmarsku stupňovať.

Nepjito 3. marca (TASR) - Najmenej šesť ľudí zahynulo v stredu počas protestov v Mjanmarsku po tom, čo do davu demonštrantov spustili streľbu bezpečnostné zložky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotníkov a záchranárov z miest diania.

Štyria ľudia boli smrteľne zranení v Sagainskej administratívnej oblasti, potvrdilo pre AFP viacero záchranárov. Nevedeli však spresniť, či bezpečnostné sily proti demonštrantov použili gumené projektily alebo ostré náboje.

Dvoch ďalších demonštrantov zastrelili bezpečnostné sily na proteste v druhom najväčšom meste Mandalaj. Jedného strelili do hrude a druhého do hlavy, priblížili miestni záchranári.

Už mesiac trvajúce protesty proti vojenskému puču a väzneniu štátnych predstaviteľov armádou sa nedávno začali v Mjanmarsku stupňovať. Polícia postupne proti demonštrantom nasadzuje slzotvorný plyn, vodné delá, omračujúce granáty a gumové projektily.

Organizácia Spojených národov uviedla, že počas zásahov prišlo minulú nedeľu po celej krajine o život najmenej 18 ľudí a približne 30 ďalších bolo zranených.

Protesty v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - prebiehajú od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila strana ministerskej predsedníčky Su Ťij.