Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Ugande prišlo o život najmenej 37 ľudí

Ilustračné foto. Foto: Facebook Malawi24

Protesty vypukli v stredu po zatknutí opozičného lídra Bobiho Winea.

Kampala 20. novembra (TASR) - Najmenej 37 ľudí prišlo od stredy o život počas ozbrojených zrážok medzi ugandskými bezpečnostnými zložkami a podporovateľmi zadržiavaného lídra opozície Bobiho Winea. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Hovorca polície uviedl, že 375 ľudí bolo zatknutých a niektorí z nich by mali v piatok predstúpiť pred súd.

Protesty v Ugande vypukli v stredu po zatknutí opozičného lídra Bobiho Winea, ku ktorému došlo pred začiatkom politického zhromaždenia na podporu jeho kandidatúry v prezidentských voľbách. Tie sa majú v Ugande konať 14. januára 2021.

Wine bol zadržaný pre podozrenie z porušenia epidemiologických reštrikcií, ktoré zakazujú zhromažďovanie väčšieho počtu osôb.

Ugandská vláda sa snaží tvrdiť, že protesty proti zatknutiu opozičného politika nie sú spontánne, ale že sú súčasťou organizovanej kampane.

Politik a spevák Bobi Wine, vlastným menom Robert Kyagulanyi Ssentamu, je najsilnejším protivníkom úradujúceho prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý je pri moci od roku 1986, píše agentúra Reuters. V januárových voľbách sa bude uchádzať o svoje šieste obdobie vo funkcii.