Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na protestoch vo Varšave proti novým opatreniam zatkli stovky ľudí

Policajtky zatýkajú demonštranta so psom, ktorý protestoval proti novým reštriktívnym protikoronavírusovým opatreniam vo Varšave v sobotu 24. októbra 2020. Medzi demonštrantmi boli podnikatelia, krajne pravicoví politici, futbaloví fanúšikovia a odporcovia vakcín. Demonštranti, mnohí bez ochranných rúšok, porušili nové obmedzenie zhromažďovania sa. K potýčkam dochádza v dôsledku rastúceho sociálneho napätia. Poľská vláda oznámila v piatok sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. Počínajúc touto sobotou je celé Poľsko tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak začínajú platiť na celom území krajiny. Pozitívny výsledok testu na nový koronavírus mal aj poľský prezident Andrzej Duda. V sobotu ráno to na sociálnej sieti Twitter oznámil prezidentov hovorca Blažej Spychalski. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

K novým opatreniam, ktoré platia od soboty 24. októbra, patria zákaz zhromažďovania viac než piatich ľudí, zákaz svadieb či prísne limity počtu ľudí v obchodoch.

Varšava 25. októbra (TASR) - Celkovo 278 osôb zadržala polícia v poľskej metropole Varšava počas sobotňajších protestov proti novým opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Oznámil to v nedeľu hovorca varšavskej polície Sylwester Marczak, ktorého citovala agentúra Reuters.

Na protestoch vo Varšave sa zúčastnili tisíce ľudí. Polícia uviedla, že demonštranti v hlavnom meste napadli jej príslušníkov, hádzali do nich kamene, sklenené fľaše a petardy. Policajti viackrát použili slzotvorný plyn.

"(Počas protestov) bolo zadržaných 278 ľudí... Mali sme dočinenia s jasným prejavom agresie, títo ľudia prišli s nami bojovať," povedal Marczak.

Poľská vláda oznámila v piatok sprísnenie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. K novým opatreniam, ktoré platia od soboty 24. októbra, patria zákaz zhromažďovania viac než piatich ľudí, zákaz svadieb či prísne limity počtu ľudí v obchodoch, vo verejnej doprave i na náboženských obradoch.

Napriek zmieneným opatreniam sa v sobotu vo viacerých poľských mestách konali už tretí deň po sebe aj protesty proti takmer úplnému zákazu legálnych interrupcií, ktorý vo štvrtok schválil ústavný súd.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu dopoludnia oznámilo, že za posledných 24 hodín v krajine potvrdili 11.742 nových prípadov nákazy. Celkový počet prípadov dosiahol 253.700. Poľsko eviduje tiež 4438 úmrtí, z nich 87 za uplynulý deň.