Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Počas razie izraelskej armády v Nábuluse zahynuli dvaja Palestínčania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Palestínsky islamský džihád uviedol, že zabitých bolo 12 jeho členov, vrátane veliteľov Tajsíra Džabarího a Chálida Mansúra.

Nábulus 9. augusta (TASR) - Dvaja Palestínčania vrátane vysokopostaveného veliteľa militantov zahynuli v utorok pri razii izraelských síl v jednom z domov v meste Nábulus na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Počas ťažkých zrážok sa zranilo najmenej 30 Palestínčanov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Izraelská armáda a špeciálne sily obkľúčili dom hľadaného muža v Nábuluse. Strieľa sa," uviedla armáda. Podľa prvotných informácií Červeného polmesiaca najmenej 30 Palestínčanov utrpelo zranenia a najmenej jeden bol vo vážnom stave. Izraelská armáda neskôr uviedla, že "terorista Ibráhim al-Nabulsí bol zabitý v meste Nábulus," a zomrel aj "ďalší terorista, ktorý sa zdržiaval v dome". Nabulsí bol veliteľom Brigády mučeníkov z mešity al-Aksá, jednej z hlavných militantných skupín na Západnom brehu pôsobiacej pod vládnucou stranou Fatah.

Zrážky s izraelskou armádou prepukli aj v inej časti Nábulusu, kde Palestínčania hádzali do vojakov kamene. V meste, ktoré je jedno z najväčších v regióne desiatky izraelských vojenských vozidiel zastavili premávku a bolo počuť streľbu.

Izraelské bezpečnostné sily v posledných mesiacoch zasahujú na Západnom brehu takmer denne a zameriavajú sa na militantov zo skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ). V piatok začali "preventívnu" leteckú a delostreleckú paľbu na pozície PIJ v pásme Gazy. Militanti v odvete vystrelili na izraelské územie vyše 1000 rakiet, uviedla armáda.

Trojdňové intenzívne boje v nedeľu ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze zahynulo 46 Palestínčanov, z toho 16 detí, a zranenia utrpelo ďalších 360 Palestínčanov. Izrael tvrdí, že niektoré palestínske obete zabili rakety Palestínskeho islamského džihádu (PIJ), ktoré zlyhali alebo minuli cieľ.

Izraelský premiér Jair Lapid v pondelok vyhlásil, že ostreľovanie a bombardovanie "zasadilo nepriateľovi zničujúci úder" a že "úspešne bolo zasiahnuté celé vojenské velenie Islamského džihádu v Gaze".

Palestínsky islamský džihád uviedol, že zabitých bolo 12 jeho členov, vrátane veliteľov Tajsíra Džabarího a Chálida Mansúra.