Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Počas tretej noci výtržností vo Francúzsku zadržali vyše 660 ľudí

Horiace auto počas tretej noci zrážok príslušníkov poriadkových síl s mladíkmi v meste Nanterre na predmestí Paríža 30. Foto: TASR/AP

V noci vo viacerých francúzskych mestách nasadili okolo 40.000 policajtov a žandárov. V Paríži večer zastavili premávku autobusov a električiek a na predmestiach vyhlásili zákazy vychádzania.

Paríž 30. júna (TASR) - Celkovo 667 ľudí zadržali vo Francúzsku v noci na piatok počas pokračujúcich protestov vyvolaných smrťou tínedžera, ktorého zastrelil policajt pri cestnej kontrole na predmestí Paríža. Po tretej noci nepokojov hlásili podpálené autá a poničené budovy. Prezident Emmanuel Macron zvolal znova krízové zasadnutie vlády. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Nočné výtržnosti prišli po štvrtkovom pochode na pamiatku 17-ročného Nahela M., ktorého utorková smrť v meste Nanterre oživila dlhoročnú kritiku práce francúzskej polície v chudobných a multietnických štvrtiach. Policajta, ktorý naňho strieľal, obvinili z úmyselného zabitia.

Elyzejský palác v piatok ráno oznámil, že Macron sa predčasne vráti z bruselského summitu EÚ, aby predsedal krízovému štábu. Ten bude zasadať už druhý deň po sebe.

V noci vo viacerých francúzskych mestách nasadili okolo 40.000 policajtov a žandárov. V Paríži vo štvrtok večer zastavili premávku autobusov a električiek a na predmestiach vyhlásili zákazy vychádzania.

Napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam došlo na mnohých miestach k výtržnostiam a násiliu. V meste Pau na juhu Francúzska hodili na policajnú stanicu zápalnú fľašu. V Lille na severe horela základná škola a okresný úrad, v neďalekom Roubaix sa hasiči ponáhľali "od požiaru k požiaru", píše AFP.

V Marseille použila polícia slzotvorný plyn, aby rozohnala skupinu vyše 100 ľudí, ktorí sa údajne snažili vytvoriť barikády. Na parížskom predmestí Drancy výtržníci vrazili vozidlom do nákupného strediska, kde rabovali a zakladali požiare.