Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajinu sa vracia 14 Ukrajincov vrátane tehotnej vojačky

Ukrajinskí vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu (24. februára) sa medzi Moskvou a Kyjevom uskutočnilo viacero výmen väzňov. Ukrajina vo štvrtok oznámila, že získala späť 33 vojakov a 12 civilistov.

Kyjev 30. apríla (TASR) - Štrnásť Ukrajincov vrátane tehotnej vojačky bolo oslobodených počas najnovšej výmeny osôb zajatých ruskými silami. Oznámila to v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá však počet prepustených Rusov neuviedla. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Dnes sme uskutočnili ďalšiu výmenu zajatcov. Domov sa vracia 14 našich (ľudí) - sedem vojakov a sedem civilistov. Jedna z vojačiek je v piatom mesiaci tehotenstva," uviedla Vereščuková na online platforme Telegram.

Vereščuková v piatkovom rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC obvinila ruské jednotky z deportácií veľkého počtu civilistov do Ruska. Moskva týchto ľudí podľa jej slov využíva ako "rukojemníkov". "Vieme, že tam je viac ako 1000 rukojemníkov vrátane takmer 500 žien," uviedla s tým, že ich zadržiavajú vo väzniciach a zariadeniach predbežného zadržania.

Vereščuková tiež upozornila na ťažkosti čo sa týka zaistenia oslobodenia žien počas výmen zajatcov. "Odmietame teraz realizovať výmeny, kde na zozname nie sú ženy. Takto sa snažíme zachrániť naše ženy a civilistov," uviedla.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu (24. februára) sa medzi Moskvou a Kyjevom uskutočnilo viacero výmen väzňov. Ukrajina vo štvrtok oznámila, že získala späť 33 vojakov a 12 civilistov. Minulý týždeň bolo oslobodených 19 Ukrajincov, niekoľko dní predtým sa udiala výmena zahrňujúca 76 ľudí, uvádza Kyjev.