Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zimné počasie naďalej komplikuje dopravu v Európe

Situácia na cestách v západnom Kosove. Foto: TASR/AP Photo

Zrušené lety hlásili vo Frankfurte nad Mohanom. Snehové zrážky a ľad spôsobili v úvode v Británii problémy aj cestnej a železničnej doprave.

Londýn/Berlín/Brusel 21. januára (TASR) - Ďalšie desiatky letov zrušili dnes na londýnskom letisku Heathrow v čase, keď sneh prikryl veľkú časť Británie. Rušenie či meškanie letov, rovnako v dôsledku nepriaznivého zimného počasia, hlásili tiež z Paríža, Amsterdamu či Frankfurtu.

Hovorca letiska Heathrow oznámil, že zatiaľ bolo zrušených približne 130 - teda desať percent - dnešných letov. Dôvodom je zlá viditeľnosť na najväčšom letisku v Európe, ktoré v nedeľu zrušilo až 20 percent letov.

Londýnske letisko Gatwick oznámilo, že prevádzka prebieha normálne, možno však očakávať meškania alebo rušenie letov vzhľadom na nepriazeň počasia po Európe. Letisko Stansted bolo otvorené, ráta však počas dňa so zrušením niektorých letov spoločnosti Ryanair. Letisko City Airport opätovne otvorilo svoju pristávaciu dráhu, pokým letisko East Midlands v strednom Anglicku ostalo dočasne uzavreté.

Snehové zrážky a ľad spôsobili v úvode v Británii problémy aj cestnej a železničnej doprave. Tisícom detí v Anglicku, Walese a Škótsku odpadlo vyučovanie. Meteorológovia varovali pred ďalším snežením najmä na severovýchode Anglicka a v regiónoch pri hranici so Škótskom. Miestami predpovedajú až 20 centimetrov zrážok.

Dopravnú situáciu komplikovalo zimné počasie aj v Nemecku. Zrušené lety hlásili vo Frankfurte nad Mohanom, kde ich odvolali 180, a v Mníchove, kde vypadlo 200 letov a kde "s istotou" očakávajú v priebehu dňa oneskorenie ďalších.

Zimné počasie výrazne narušilo medzinárodnú železničnú dopravu v Belgicku. Vysokorýchlostné vlaky Thalys, ktoré spájajú Brusel s Parížom a Nemeckom, mali miestami značné meškanie alebo vôbec nejazdili. Zrušených bolo viacero vlakov Eurostar z Belgicka do Británie. Železničné spoločnosti odporučili zákazníkom, aby svoje cesty odložili.

Informácie priniesli agentúry AP, Reuters a DPA.