Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet chrípkových ochorení v Maďarsku stúpol za týždeň o 72 percent

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV centrum spresnilo, že väčšina laboratórnych výsledkov potvrdila prítomnosť vírusu chrípky typu

Budapešť 5. februára (TASR) - Počet pacientov, ktorí v piatom kalendárnom týždni tohto roka navštívili v Maďarsku lekára s chrípkovými ochoreniami, stúpol oproti predchádzajúcemu týždňu o 72 percent, informovalo v stredu Centrum národného zdravia (NNK).

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV centrum spresnilo, že väčšina laboratórnych výsledkov potvrdila prítomnosť vírusu chrípky typu A.

NNK minulú sobotu (1.2.) oznámilo, že pomer chorých prekročil hranicu epidémie.

Až 38 percent chorých sú deti vo veku do 14 rokov, pričom 33,4-percentný je podiel pacientov vo veku 15-34 rokov, 21,6 percenta prestavujú pacienti vo veku 35-59 rokov a sedem percent trpiacich chrípkovými ochoreniami sú osoby vo veku nad 60 rokov.

Čiastočný, prípadne úplný zákaz návštev, platí v súčasnosti vo viacerých nemocniciach v Budapešti, ďalej v Baranskej, Báčsko-malokumánskej, Boršodsko-abovsko-zemplínskej, Fejérskej, Hevešskej, Hajdúcko-bihárskej, Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej, Šomodskej, Komárom-ostrihomskej a Peštianskej župe.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)