Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šírenie koronavírusu sa v pásme Gazy vymyká spod kontroly

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkový počet infikovaných v pondelok od začiatku pandémie stúpol na 15.450 a v súvislosti s koronavírusom na tomto území zaznamenali 70 úmrtí.

Gaza 23. novembra (TASR) - Narastajúci počet infikovaných novým koronavírusom sa v husto obývanom pásme Gazy vymyká spod kontroly, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na pondelňajšie vyhlásenie palestínskych zdravotníckych úradov.

"Vírus sa šíri a situácia sa začína vymykať spod kontroly," uviedol Ahmad al-Džadba, lekár z nemocnice aš-Šifa so sídlom v meste Gaza.

Ministerstvo zdravotníctva ležiace na území s dvoma miliónmi obyvateľov, ktoré kontroluje hnutie Hamas, vyhlásilo, že z piatka na sobotu tam zaznamenali rekordných 890 nových prípadov nákazy.

Celkový počet infikovaných v pondelok od začiatku pandémie stúpol na 15.450 a v súvislosti s koronavírusom na tomto území zaznamenali 70 úmrtí.

"Počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti je veľmi obmedzený a rovnako aj lieky," uviedol riaditeľ súkromnej nemocnice v Gaze Mahmúd al-Chazindar.

"Ak počet prípadov neklesne, budeme si musieť vyberať, či poskytneme zdravotnú starostlivosť starším, mladým alebo pacientom s inými ochoreniami," dodal.

Väčšina obyvateľstva Gazy žije v preplnených utečeneckých táboroch, ktoré často obývajú početné rodiny. Úzky pobrežný pás je pritom už viac ako desaťročie pod blokádou Izraela.

Podľa pondelkových údajov v 2,8-miliónovom Predjordánsku dosiaľ zaznamenali 57.740 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, v súvislosti s ktorým na tomto území zomrelo 570 ľudí.