Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet izraelských obetí májového konfliktu s Gazou sa zvýšil

Na archívnej snímke rakety vystrelené z pásma Gazy na Izrael. Foto: TASR/AP

Podľa bilancie OSN v palestínskom pásme Gazy si konflikt s Izraelom vyžiadal životy viac ako 250 ľudí.

Jeruzalem 6. februára (TASR) - Naomi Pearlmanová, Izraelčanka preživšia holokaust, v nedeľu podľahla zraneniam, ktoré utrpela ešte vlani v máji pri raketovom ostreľovaní územia Izraela radikálmi z palestínskeho pásma Gazy. Podľa agentúry AFP o tom informovala izraelská armáda.

Pearlmanová sa narodila v roku 1931 v Poľsku, prežila holokaust a po vojne sa vysťahovala do Izraela.

Jej smrťou sa počet ľudí zabitých v Izraeli počas májovej eskalácie s radikálmi z Gazy zvýšil na 14. Medzi obeťami je aj Pearlmanovej 32-ročná ošetrovateľka Soumya Santoshová, pôvodom z Indie, uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa bilancie OSN v palestínskom pásme Gazy si konflikt s Izraelom vyžiadal životy viac ako 250 ľudí.

Zámienkou pre raketovú a mínometnú paľbu radikálov z palestínskeho hnutia Hamas na Izrael sa vlani v máji stalo napätie v Jeruzaleme vyvolané okrem iného aj sporom okolo vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín zo štvrte Šajch Džarrá. Izrael na ostreľovanie z pásma Gazy reagoval stovkami leteckých útokov.

Ostreľovanie ustalo koncom mája, keď nadobudlo platnosť krehké prímerie.

Od roku 2007, keď sa moci v Gaze chopil Hamas, Izrael uplatňuje voči tejto chudobnej pobrežnej enkláve prísnu blokádu, pričom tvrdí, že je nevyhnutná na ochranu pred hrozbami zo strany Hamasu. Kritici však namietajú, že blokáda prispieva k zlej humanitárnej situácii na tomto území.