Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Počet Japoncov starších ako 80 rokov presiahol desať percent populácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Japonsku podľa ministerstva vnútra registrujú približne 12,59 milióna ľudí, ktorí sa dožili 80 a viac rokov.

Tokio 18. septembra (TASR) - Japonci vo veku 80 a viac rokov prvýkrát tvoria vyše desať percent celej populácie krajiny. Vyplýva to z najnovších vládnych údajov, informuje TASR podľa pondelkovej správy agentúry AFP.

V Japonsku podľa ministerstva vnútra registrujú približne 12,59 milióna ľudí, ktorí sa dožili 80 a viac rokov. Dvadsať miliónov ľudí má 75 alebo viac rokov. Počet osôb starších ako 65 rokov sa zvýšil na rekordných 29,1 percenta v porovnaní s 29,0 percenta v roku 2022.

"Japonsko má najvyššie percento staršej populácie na svete," uviedlo ministerstvo v správe zverejnenej pri príležitosti štátneho sviatku Dňa úcty k starým ľuďom, ktorý pripadá na pondelok. Pre porovnanie, na druhom mieste figuruje Taliansko s 24,5 percenta a na treťom mieste Fínsko s 23,6 percenta.

Už desaťročia celková populácia Japonska klesá v dôsledku nízkej pôrodnosti a vyššieho starnutia. Mladí ľudia odkladajú sobáše a deti najmä pre nestabilné pracovné miesta a ekonomické ťažkosti.

V Japonsku pracuje viac ako deväť miliónov starších ľudí, čo predstavuje 13,6 percenta pracovnej sily. Prácu má tiež viac ako tretina ľudí vo veku 70 až 74 rokov.

Predpokladá sa, že do roku 2040 budú starší obyvatelia Japonska tvoriť 34,8 percenta celej populácie.