Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Počet obetí potopenia člna s migrantmi v Grécku stúpol na najmenej 78

Záchranení migranti sedia vo veľkosklade v gréckom prístavnom meste Kalamata, ktoré sa nachádza zhruba 240 km juhozápadne od Atén v stredu 14. júna 2023. Foto: TASR/AP

Po stroskotaní člna v medzinárodných vodách v Iónskom mori sa zatiaľ podarilo zachrániť 104 ľudí.

Atény 14. júna (TASR) — Na najmenej 78 stúpol v stredu počet obetí potopenia rybárskeho člna s migrantmi pri pobreží Peloponézskeho polostrova, oznámila grécka pobrežná stráž. Informuje o tom agentúra AFP, podľa ktorej existujú obavy, že počet obetí môže ešte vzrásť.

Po stroskotaní člna v medzinárodných vodách v Iónskom mori sa zatiaľ podarilo zachrániť 104 ľudí. Pobrežná stráž uviedla, že záchranné práce komplikoval silný vietor.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) na Twitteri vyjadrila obavy, že obetí nešťastia môže byť oveľa viac, pretože podľa niektorých informácií bolo na palube lode až 400 ľudí.

Čln smerujúci do Talianska mal vyplávať z oblasti mesta Tobruk vo východnej Líbyi. Talianska pobrežná stráž v utorok na približujúci sa čln upozornila grécke úrady a Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

Prevádzači čoraz častejšie smerujú lode do medzinárodných vôd pri gréckej pevnine a tam sa pokúšajú vyhnúť hliadkam miestnej pobrežnej stráže.

Doteraz najtragickejšie následky malo potopenie plavidla s migrantmi pri pobreží Grécka v júni 2016, keď sa zozname mŕtvych alebo nezvestných podľa zistenia agentúry AFP ocitlo najmenej 320 ľudí.