Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Počet mŕtvych po výbuchu v havanskom hoteli stúpol na 40

Záchranári nesú nosidlá po nájdení tela v troskách mieste explózie, ktorá zničila päthviezdičkový hotel Saratoga v Starej Havane na Kube v pondelok 9. mája 2022. Foto: TASR / AP

Kubánske ministerstvo cestovného ruchu uviedlo, že v čase výbuchu sa v hoteli, ktorý sa tento týždeň pripravoval na opätovné otvorenie po rekonštrukcii, nachádzalo 51 pracovníkov.

Havana 10. mája (TASR) - Výbuch v luxusnom hoteli v historickej štvrti kubánskej metropoly Havana si podľa najnovšej bilancie vyžiadal už 40 obetí. S odvolaním sa na kubánske ministerstvo zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Rezort zdravotníctva spresnil, že pri výbuchu, ku ktorému došlo minulý piatok, bolo zranených 54 osôb. Stav šiestich z nich je naďalej kritický.

AFP informovala, že záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek päťhviezdičkového hotela Saratoga, ktorý bol v čase výbuchu, zrejme spôsobeného únikom plynu, v rekonštrukcii a bez hostí. Pátranie sa teraz sústreďuje na suterén a podzemné podlažie budovy.

Kubánske ministerstvo cestovného ruchu uviedlo, že v čase výbuchu sa v hoteli, ktorý sa tento týždeň pripravoval na opätovné otvorenie po rekonštrukcii, nachádzalo 51 pracovníkov.

Štátna tlačová agentúra ACN spresnila, že štyri telá nájdené v noci na utorok patrili zamestnancom hotela.

Podľa výpovedí rodinných príslušníkov sa odhaduje, že pod troskami je stále uväznených asi 12 alebo 13 ľudí, dodala tlačová agentúra ACN.

Výbuchom boli zničené prvé štyri poschodia hotela. Poškodených bolo tiež niekoľko neďalekých budov vrátane historického divadla Teatro Martí a baptistického kostola.

Hotel Saratoga je známy tým, že v ňom bývali celebrity ako Madonna, Beyoncé, Mick Jagger či Rihanna.