Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet nových prípadov nákazy v Iráne pomaly klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Hasan Rúhání opakovane vyzýva obyvateľov, aby zostali vo svojich domovoch.

Teherán 6. apríla (TASR) - Irán v pondelok oznámil 136 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čím sa celkový počet obetí epidémie v krajine zvýšil na 3739, informovala agentúra AFP.

V Iráne zároveň zaznamenali 2274 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet infikovaných tak dosiahol 60.500.

Irán je najviac postihnutou krajinou v oblasti Blízkeho východu. Výskyt ochorenia COVID-19 tam prvý krát potvrdili 19. februára.

Najväčší denný nárast nakazených (3111) v Iráne zaznamenali 31. marca. Počty nových prípadov odvtedy postupne klesajú.

"Vďaka zintenzívneniu opatrení v oblasti obmedzenia pohybu osôb pozorujeme v posledných dňoch postupný a pomalý pokles v počte nových prípadov," povedal v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

Prezident Hasan Rúhání opakovane vyzýva obyvateľov, aby zostali vo svojich domovoch a varuje, že "Irán sa môže znova dostať do náročnej situácie", ak ľudia nebudú rešpektovať pokyny úradov. Od 11. apríla by sa mohli v Iráne zmierniť niektoré z obmedzení týkajúcich sa hospodárskych aktivít.

Príslušníčky dobrovoľníckych polovojenských síl Basídž šijú rúška na tvár a ďalšie ochranné pomôcky v závode, ktorý zriadili v mešite v hlavnom meste Teherán.