Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí nepokojov v Egypte stúpol na 16

Pro a protivládni egyptskí demonštranti hádžu kamene počas zrážok pri Námestí Tahrír v Káhire. Foto: TASR/AP

Egyptský prezident Muhammad Mursí v utorňajšom televíznom prejave vyhlásil, že bude brániť legitímnosť svojho úradu.

Káhira 3. júla (TASR) - Na 16 stúpol počet obetí stretov medzi bezpečnostnými silami a stúpencami egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího pri káhirskej univerzite. Vyše 200 ľudí utrpelo zranenia. Armáda oznámila, že je pripravená zomrieť pri obrane egyptského ľudu.

Najvyššia rada ozbrojených síl (SCAF) na sociálnej sieti Facebook zverejnila oznam s názvom "Posledné hodiny": "Prisahali sme, že obetujeme našu krv za Egypt a jeho ľud pri obrane pred akýmkoľvek teroristom, radikálom alebo šialencom."

Takto sa vyjadrila niekoľko hodín po Mursího televíznom prejave, v ktorom odmietol ultimátum armády. To vyprší práve dnes. Armáda podľa agentúry Reuters varovala, že ak sa Mursí nepodelí o moc so svojimi politickými oponentmi, príde na rad vojenské riešenie.

Egyptský protestujúci drží prečiarknutý poster prezidenta Muhammada Mursího
Foto: TASR/AP

Prezident Mursí je pripravený brániť legitímnosť svojho úradu


Egyptský prezident Muhammad Mursí v utorňajšom televíznom prejave vyhlásil, že bude brániť legitímnosť svojho úradu.

Podľa agentúry Reuters Mursí na armádne ultimátum, podľa ktorého by sa mal podeliť o moc so svojimi politickými oponentmi, reagoval slovami, že o dialóg sa už pokúsil, nebol však úspešný. Zdôraznil, že si naďalej bude plniť povinnosti vyplývajúce z funkcie, do ktorej ho zvolili demokraticky.

Zo súčasnej vlny protestov s cieľom zosadiť jeho režim podľa agentúry AP obvinil stúpencov exprezidenta Husního Mubaraka.

Mursí ešte skôr prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyzval armádu, aby stiahla ultimátum. Odmietol akýkoľvek "diktát", či už domáci alebo zahraničný.

Egyptská armáda varovala, že ak sa Mursí a liberálna opozícia nedohodnú do stredy, pozastaví platnosť ústavy a rozpustí parlament, v ktorom dominujú islamisti.

Agentúra AP taktiež informovala, že pri stretoch medzi stúpencami a odporcami prezidenta zahynulo v utorok v Káhire sedem ľudí a vyše 70 utrpelo zranenia.

Strety vypukli aj po Mursího televíznom prejave. Bezpečnostné zložky zasahovali proti jeho stúpencom pri káhirskej univerzite. Podľa svedkov desiatky ľudí utrpeli zranenia a bola počuť aj streľba.