Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí čelnej zrážky vlakov v Grécku stúpol na 42

Hasiči a záchranári zasahujú po zrážke v Tempe neďaleko mesta Larissa v Grécku, v stredu 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

K nehode došlo v utorok krátko pred polnocou približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po zrážke nákladného a osobného vlaku sa vykoľajilo niekoľko vozňov.

Atény 2. marca (TASR) - Na 42 stúpol počet obetí utorkovej čelnej zrážky vlakov neďaleko mesta Larisa na severe Grécka, uviedol vo štvrtok miestny hasičský zbor. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

K nehode došlo v utorok krátko pred polnocou približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po zrážke nákladného a osobného vlaku sa vykoľajilo niekoľko vozňov. Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende.

Záchranárske práce na mieste nehody pokračovali i v noci na štvrtok, no šance na nájdenie ďalších preživších sú čoraz nižšie, povedala hovorkyňa miestneho hasičského zboru. "Čas nie je na našej strane," dodala.

Polícia po nehode zadržala 59-ročného prednostu železničnej stanice v Larise, ktorý bude musieť vysvetliť, ako je možné, že osobný vlak s približne 350 ľuďmi jazdil niekoľko kilometrov na tej istej koľaji ako nákladný vlak. Proti mužovi bude vznesené obvinenie z niekoľkonásobného usmrtenia z nedbanlivosti a v prípade usvedčenia mu hrozí doživotný trest, píše AFP.

Záchranári zasahujúci na mieste nehody uviedli, že s takouto katastrofou sa ešte nikdy nestretli. Nezvestných je naďalej niekoľko osôb vrátane dvoch Cyperčanov.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že nehodu zapríčinilo zlyhanie ľudského faktora a prisľúbil, že jej okolnosti budú riadne vyšetrené. Grécka vláda zároveň vyhlásila trojdňový štátny smútok. Po tragickej zrážke podal v stredu demisiu grécky minister dopravy Kostas Karamanlis.