Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí koronavírusu sa zvýšil na 2345,nových prípadov však ubudlo

Nebezpečný koronavírus šarapatí vo svete. Foto: TASR/AP

V rámci celého štátu tiež hlásili 397 nových prípadov nákazy, čo je podstatne menej ako takmer 900 nových prípadov hlásených v piatok.

Peking 22. februára (TASR) - Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v sobotu zvýšil na 2345 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 109 ľudí. Vyplýva to z oznámenia miestnych úradov, o ktorom informovala agentúra AFP.

V rámci celého štátu tiež hlásili 397 nových prípadov nákazy, čo je podstatne menej ako takmer 900 nových prípadov hlásených v piatok. Celkovo je v pevninskej Číne infikovaných viac ako 76.000 osôb.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Ministri zdravotníctva Afriky sa stretli v súvislosti s koronavírusom


Ministri zdravotníctva afrických krajín sa stretli v sobotu v Etiópii, aby prerokovali spoločný postup v súvislosti s novým koronavírusom, informovala agentúra DPA.

Na stretnutí sa zúčastnili ministri zdravotníctva členských krajín Africkej únie (AÚ) i ďalších krajín. Cieľom stretnutia bolo podľa AU dohodnúť sa na "stratégii, ako sa lepšie pripraviť a reagovať na akékoľvek nové prípady vírusu" a "spoločnom postupe pri prijímaní afrických študentov a občanov, ktorí sa chcú vrátiť z Číny".

"Toto stretnutie, dúfam, nám pomôže zjednotiť sa ako kontinent v boji proti tomuto vírusu," povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Za najviac znepokojujúce označil možné šírenie koronavírusu v krajinách s nedostatočnými zdravotníckymi systémami.

Afrika má zatiaľ len jeden potvrdený prípad nákazy koronavírusom v Egypte. Experti však tvrdia, že riziko rozšírenia nákazy na tomto kontinente je vysoké z dôvodu blízkeho prepojenia medzi Afrikou a Čínou a nedostatočných zdravotníckych systémov v mnohých afrických krajinách.

Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v sobotu zvýšil na 2345 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 109 ľudí. Celkovo je v pevninskej Číne vírusom infikovaných viac ako 76.000 osôb.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Lietadlo s 32 pasažiermi z lode Diamond Princess pristálo v Británii


Niekoľko desiatok Britov a občanov členských krajín EÚ, ktorí strávili dva týždne v izolácii na výletnej lodi Diamond Princess pri pobreží Japonska, sa v sobotu letecky vrátilo do Británie. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Na Diamond Princess (Diamantová princezná) sa v stredu 19. februára skončila 14-denná karanténa v súvislosti s novým typom koronavírusu.

Lietadlo s 32 pasažiermi, medzi ktorými sú Briti i občania členských krajín EÚ, odštartovalo z tokijského letiska v piatok a v sobotu ráno pristálo na základni britského ministerstva obrany neďaleko mesta Salisbury v grófstve Wiltshire.

Na palube boli podľa britského ministerstva zahraničných vecí aj zástupcovia britských vládnych úradov a zdravotnícky personál.

Evakuovaných Britov previezli do nemocnice, kde zostanú v karanténe po dobu dvoch týždňov. Miesto, kam prevezú menšiu skupinu občanov členských krajín EÚ, podľa Sky News nie je známe.

Na lodi Diamond Princess, ktorá z japonskej Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa pôvodne nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta. Medzi pasažiermi bol aj jeden Slovák. Viaceré krajiny už svojich občanov z lode evakuovali.